Artiklar

Ohlssons tar livsverket in i framtiden

Olssons i Landskrona. Foto: Volvo

På 25 år har Christer Ohlsson tagit sitt åkeri, Ohlssons, från ett litet familjeföretag till en rikstäckande framgångssaga med 800 anställda. Ohlssons mål är tydligt: att serva människor. Koncernen arbetar inom renhållning, entreprenad och transport – och Christer Ohlsson ser varje dag som en ny chans att överträffa kundernas förväntningar.

Christer Ohlsson är uppvuxen i en åkerifamilj. Hans pappa var åkare med eget företag och redan som liten åkte Christer med i lastbilar och maskiner. Det var här passionen för fordon och att serva människor väcktes.

– Det här har varit en del av mitt liv sen jag var liten. Men min far sa ofta till mig – bli inte åkare, säger Christer Ohlsson.

Ett stort intresse för ekonomi och affärer ledde honom in till ekonomistudier en tid, men trots varningarna återvände Christer som 22-åring till pappans yrkesbana. Christer köpte en andel i ett åkeriföretag och därmed påbörjades hans professionella yrkesbana. Ett beslut han aldrig ångrat.

Efter två decennier i bolaget insåg Christer att det var det dags att växa. Han startade Olssons tillsammans med en handfull personer för att kunna hitta och forma sin egen framtid. Vad som fick honom att våga ta klivet säger han var utmaningen.

– Jag växte upp i den här branschen tillsammans med min pappa. Jag kände den väl, och jag kände till möjligheterna. Jag vet inte om man kan kalla det min dröm – men jag antar att jag behövde någon form av utmaning. Jag är en entreprenör, och jag såg en möjlighet. Då kände jag att det var dags.

Volvo med i framgångssagan

I dag har Christer över 800 anställda och omsätter runt 1,3 miljarder kronor årligen. En del av framgången stavas Volvo, de 50 Volvo-maskinerna är ”outstanding”, enligt Christer Ohlsson.

Men det är inte bara lastbilar och maskiner som han brinner för. Människorna är bland det bästa med branschen enligt Christer. Han uppskattar att lära sig av andra – och att lära ut det han själv kan, för att gemensamt kunna skapa framtidens framgångsrika åkerinäring.

Samarbeten och partnerskap är också något som ligger honom varmt om hjärtat.

– Det är ett givande och tagande. Och det gäller att vara öppen och ödmjuk. Det är så du bygger ett hållbart samarbete.

Christer har varit maskinkund hos återförsäljaren Swecon sedan starten 1998. De startade då upp med en begagnad Åkerman H7MC. Den första nya Volvon, en EW200, köptes året efter. Den nuvarande Sweconsäljaren Thomas Svärd har sålt Volvo hjullastare och grävmaskiner till Ohlssons sedan 2008. Relationen fungerar mycket bra och under det gångna året har Thomas levererat hela fem Volvomaskiner; EWR130E, L50HS, L110H och två L70H.

Källa: Swecon