Artiklar

Bäver som gör jobbet

När energiveden ska ut får dieselkostnaderna inte bli för höga. Magnus Gustavssons lösning är en radiostyrd skördare.

Vanliga skogsmaskiner slukar alldeles för mycket diesel i förhållande till den mängd bioenergi som de kan komma åt vid skörd av energived i ungskog. Det menar Magnus Gustavsson som tillhör pionjärerna när det gäller att använda mindre och energismartare lösningar.

– Med den här radiostyrda bioenergiskördaren går det att få lönsamhet även i mindre bestånd, säger han när vi träffas ute i skogen där hans maskin, en Forest ebeaver går för fullt.

Kvicksilvret har krupit ned en bit under nollan under morgonen och den friska vinden biter rejält i kinderna i skogspartiet där han slutför avverkningen av ett mindre bestånd.
Trots att maskinen går för fullt är ljudnivån ovanligt låg och märks knappt på avstånd, till glädje för granngårdarna som finns i anslutning till avverkningsområdet.

Magnus Gustavsson styr med van hand maskinen som sakta men säkert klipper och lunnar ut de klena stammarna, och det hela ser nästan barnsligt enkelt ut.

– Men det är det inte, det krävs en hel del övning innan man får upp precisionen och tempot. Räkna med upp till 100 timmars träning innan det hela flyter på som det ska, säger han när han tar en kort paus och stänger av maskinen. 

I det här fallet får han betalt i natura vilket innebär att han äger rishögarna och de klena stammarna som samlas upp vid ett avlägg. Där kommer de att hämtas upp och flisas senare under våren.

Magnus Gustavsson körde tidigare flisbil i sju år men sadlade om och blev egenföretagare. Redan från start storsatsade han genom att investera närmare 800 000 kronor i det då absolut senaste när det gäller mindre bioenergiskördare, den svensktillverkade Forest ebeaver.

– Vi är bara en handfull ägare, men jag måste säga att jag gillar konceptet. Tack vare fjärrstyrningen blir arbetsmiljön mer ergonomisk samtidigt som jag får en bra överblick. Det är en stor fördel att betrakta arbetet på lite avstånd, speciellt när det gäller områden som är svårtillgängliga. Dessutom ökar säkerheten jämfört med om jag jobbat manuellt med motorsåg.

– Men sen finns det även flera miljöfördelar, marktrycket är betydligt lägre jämfört med större maskiner samtidigt som dieselförbrukningen i stort sett är försumbar. Jag räknar med att under en hel arbetsdag gör jag inte av med mer än en 20 liter diesel, säger han och tillägger att maskinens nätta vikt på endast 2 400 kilo även gör det möjligt att förflytta den på ett vanligt boggisläp som dras av hans pickup. 

Det här i sin tur gör det enklare att få logistiken att fungera, det är bara att köra upp maskinen på släpet och sedan köra vidare till nästa ställe. Detta gör det även ekonomiskt försvarbart att ta sig an mindre bestånd som ligger mer avlägset.

– En annan stor fördel är att maskinen är så pass flexibel. Det går snabbt att byta mellan klipphuvudet som nu sitter på och den dikesskopa som jag har på släpet. Den sistnämnda är väldigt effektiv när det gäller att till exempel rensa diken. Det finns även ett tillbehör i form av en sax som används för att röja ledningsgator, och det är en investering som kan bli aktuell längre fram, säger han. 

Forest ebeaver har en Kubotamotor med en effekt på 21,7 kW och den beräknade dieselförbrukningen är cirka 0,5 l/ton biomassa, vilket är cirka en fjärdedel av vad som skulle gått åt med konventionella basmaskiner.

– Tack vare att den är midjestyrd går den i sina egna spår utan att bakpartiet genar, och detta gör den smidig och lättmanövrerad. Samtliga åtta hjul har drivning och markfrigången är 35 centimeter, den tar sig fram i stort sett var som helst, säger Magnus Gustavsson som menar att det även är en fördel att bioklippaggregatet sitter på en teleskopiskt utskjutande kran med en räckvidd på tre meter.

Flera skogsägare har nappat på hans erbjudande om att avverka och röja på mark med dålig bärighet, samtidigt som de låga driftskostnaderna gör det möjligt för honom att offerera konkurrenskraftiga priser.

– En tydlig trend är att alltfler värdesätter att det ska se rent och snyggt ut efter utfört arbete, inte minst viktigt är detta bland dem som jagar på sin egen mark och inte vill att det ligger kvar ris i skogen. Med den här maskinen går det snabbt och enkelt att städa upp efter sig. 

Magnus Gustavsson

Ålder: 41
Bor: Alvesta.
Intressen: Jakt.
Kör: Toyota Hilux.
Drömmer om att få göra: Jaktresa till Kanada.
Företagsnamn: Forestree AB.
Antal anställda: 1.
Omsättning: 1,2 miljoner kronor.

 

 

Text och foto: Peter Fredriksson