Nyhet

Hyundai-KIAs elbilar med bränsleceller demonstreras i Norden

Den 12 maj visades Hyundai-Kias senaste elbilar med bränsleceller upp i Europa för första gången. Två bilar överlämnades under en officiell ceremoni vid Rådhuset i Köpenhamn och detta markerar startskottet för ett samarbete för att demonstrera tekniken och skapa en tidig marknad för vätgas som fordonsbränsle i de nordiska länderna. Borgmästarna från de flesta nordiska huvudstäderna var närvarade vid ceremonin och tidigare under dagen visades bilarna även upp för den danske premiärministern och den sydkoreanske presidenten som var där på statsbesök.
I slutet av januari undertecknade Scandinavian Hydrogen Highway Partnership, tillsammans med Icelandic New Energy, en avsiktsförklaring med den koreanska billtillverkaren Hyundai-Kia. Det gemensamma målet var att demonstrera elbilar med bränsleceller i Skandinavien. Nu, tre månader senare, visades de första fordonen upp vid Köpenhamns Rådhus i samband med att borgmästarna i de nordiska huvudstäderna samlats för att diskutera hållbar tillväxt.
Det faktum att bilarna nu finns här markerar en milstolpe i det skandinaviska arbetet för en elektrifierad och utsläppsfri transport med samma komfort som dagens moderna bensinbilar. Hyundai-KIA har lagt märke till detta unika samarbete over gränserna och beslutade sig därför att förlägga den första europeiska demonstrationen av sin senaste teknik i Skandinavien. Bilarna ska visas upp vid olika offentliga tillställningar i de nordiska länderna.
Majoriteten av de ledande billtillverkarna siktar på en marknadsintroduktion av elbilar med bränsleceller från och med 2015 och tekniken förbättras kontinuerligt. Körsträckan hos dessa fordon är att jämföra med en modern, bensindriven bils och de är lika snabba och säkra som en vanlig bil. Styrkan hos elbilar med bränsleceller är nollutsläpp lokalt och potentialen att tillverka bränslet från förnybara energikällor, vilket skulle innebära ett viktigt bidrag för att sänka miljöpåverkan inom transporten.
En framgångsrik introduktion av vätgas som fordonsbränsle kräver ett fortsatt engagemang och finansiering, inte minst när det gäller investeringar i infrastruktur och vätgasproduktion från förnybara energikällor.
”Hyundai-KIA är stolta att kunna presentera sina senaste elbilar med bränsleceller i Norden. Det goda nordiska samarbetet för en infrastruktur för vätgas som fordonsbränsle utgör en unik och stark plattform för demonstration och introduktion av elbilar med bränsleceller under de kommande åren”, säger Mr. Woong Chul Yang, Vice Chairman, R&D Division, Hyundai-KIA Group.
”Norden trappar upp planerna på en utveckling av vätgasinfrastruktur de närmsta åren och tillgången till elbilar med bränsleceller är en viktig framgångsfaktor. Vi är därför glada att ha Hyundai-KIA här och välkomnar fler biltillverkare till vårt samarbete”, säger Björn Aronson, verksamhetsledare, Vätgas Sverige.