Artiklar

”Gamlingar” främst

Berne Josefsson driver Bernes Bilservice AB sedan 2005.

Berne Josefsson driver Bernes Bilservice AB sedan 2005.


Berne Josefsson på Bernes Bilservice AB brinner för veteran­bilar. Hit kommer kunder med äldre fordon för att få dem reparerade eller rundsmorda. Själv äger han flera veteranfordon som fungerar som rullande reklampelare för den egna verkstaden.
Det är inte helt enkelt att få en pratstund med Berne Josefsson på vardagarna. Den lilla bilverkstaden som ligger strax utanför Jäm­jö centrum har i stort sett full beläggning året om, vilket också parkeringsplatsen utanför skvallrar om. Här står både moderna och äldre bilar i väntan på att Berne Josefsson ska ta sig an dem.
– Ja, det är full fart, säger han när vi slår oss ned i fikarummet på lunchen.
Även om det är mycket att göra är den här stunden så pass viktigt att han ignorerar telefonen som ringer oavbrutet. Är det lunchstängt så är det.
Veteranbilar är en vanlig syn på bilverkstaden, som här en Hudson -37.

Veteranbilar är en vanlig syn på bilverkstaden, som här en Hudson -37.


– Det var lite dåligt strax efter jul, men nu har det släppt ordentligt. Våra kunder kör ofta äldre bilar och sparar väl in på både reparationer och service när det varit storhelg, säger han men tillägger att för dem som kommer hit med sina veteranbilar är det precis tvärtom. Då slantar de gärna upp för att pärlan ska få sig en rejäl översyn inför sommarens finturer.
Mycket jobb med att driva eget
Berne Josefsson hade från början inte en tanke på att driva en bilverkstad. Under 30 år jobbade han på Råbergs bil som säljer Ford och sysslade bland annat med felsökning på taxibilar.
– Jag trivdes bra, men kände jag att jag tog på mig för mycket jobb utan att få uppskattning. Så när jag fick möjlighet att hyra den här lokalen passade jag på och sedan 2005 äger jag den, säger han och tillägger att det är mycket jobb med att driva en allbilsverkstad helt på egen hand.
Nytt och gammalt i skön blandning.

Nytt och gammalt i skön blandning.


För tre år sedan anställde han Jimmy Andersson som nu jobbar heltid på verkstaden som hunnit etablerat sig på orten. Men det var först när en lokaltidning skrev att de även sysslade med veteranbilar som proppen gick ur på allvar.
Roligare att arbeta med veteranare
Nu kommer kunder från när och fjärran för att få hjälp med sina veteranbilar.
– Det finns i och för sig en del verkstäder här i trakten som inriktat sig på gamla amerikanare. Men äldre europeiska bilar är vi nog ganska ensamma om att ta hand om, säger Berne Josefsson som menar att tvärtemot vad många tror är marginalerna större för veteranbilar än moderna fordon. Det är även enklare och roligare att arbeta med bilar där det i stort sett krävs en skiftnyckel och sunt förnuft.
Själv äger han så många veteranfordon att han måste tänka efter när han ska räkna upp dem. Men mellan tummen och pekfingret handlar det om ett tiotal bilar och motorcyklar, där framförallt hans Hudson från 1937 är en klenod som han gärna tar ut på sommaren.
Jimmy Andersson fick jobb här 2009 och trivs med de omväxlande arbetsuppgifterna.

Jimmy Andersson fick jobb här 2009 och trivs med de omväxlande arbetsuppgifterna.


– Men sen har vi förstås Thunderbirden från 1960, den är härlig att glida runt i. I sommar ska jag och frugan passa på att semestra i vår Astral-husvagn från 1964 som i så fall får dras av Thunderbirden, säger han och tillägger att till vardags åker han runt i en Mercedes 320 -98 eller en gammal Focus.
Enkel men funktionell verkstad
I år fyller han 58 år och har inga planer på att dra ned på tempot, men på sikt ska han trappa ned och bara ägna sig åt egna projekt. Därför har han samlat på sig en hel del objekt där en Anglia från 1964 är den bil som ligger närmast till hands att bli klar.
Berne Josefsson driver Bernes Bilservice AB sedan 2005.

Berne Josefsson driver Bernes Bilservice AB sedan 2005.


Den här köpte han in för några tusenlappar, men bilen var i riktigt dåligt skick. Motorn och växellådan renoverades och nu väntar lackering, ny klädsel och innertak.
– Om två år räknar jag med att ha den klar och då blir det sannolikt veteranbilsrallyn med den, säger han samtidigt som han börjar snegla på klockan som närmar sig 13.30.
Ute på gården står redan flera kunder och väntar otåligt på att han ska öppna efter lunchen.
Vi går ut i verkstaden som är vad han kallar enkel men funktionell, bakom högar av däck skymtar vi en gammal Taunus samt en hundkoja som är inne för serviceöversyn och hjulinställning.
– Men i eftermiddag får vi koncentrera oss på de modernare bilarna. Bland annat har vi en Citroën med bromsproblem samt ett kamremsbyte på en firmabil.
Fakta

  • Företagsnamn: Bernes Bilservice
  • Anställda: 2
  • Omsättning: 1,5 miljoner kronor
  • Bolagsform: Aktiebolag
  • Ort: Jämjö

Text & Foto: Peter Fredriksson