Nyhet

Nya Passat Årets Bil 2015

Nya Passat har förärats med en av bilvärldens tyngsta utmärkelser. I eftermiddags stod det klart att det är Passat som utsetts till Årets Bil 2015. Det tillkännagavs i eftermiddags under en ceremoni på Bilsalongen i Genève.

– Vi är extremt stolta över denna utmärkelse, säger Martin Winterkorn, koncernchef för Volkswagen AG.

– Med nya Passat har vi återigen lyckats med att utveckla en bil som sätter en standard i sin klass när det gäller teknik och kvalitet. Denna ära är en fantastisk bekräftelse på det jobb som gjorts av våra ingenjörer, designers och hela teamet. Nya Passat visar att Volkswagen har rätt svar på vår tids utmaningar.

Heinz-Jakob Neusser, Volkswagens utvecklingschef, mottog priset för nya Passat under ceremonin i Genève.

– Vi är mycket glada över att föräras priset ”Årets Bil 2015”. Den här utmärkelsen har en speciell betydelse för oss eftersom den delas ut av oberoende internationella näringslivsjournalister. Dessutom har den blivit känd för att ha ett gott rykte hos våra kunder, säger han.

Utmärkelsen Årets Bil har delats ut i Europa sedan 1964. Juryn, som består av 58 motorjournalister från 22 länder, hade nominerat sju kandidater till finalen. Under de senaste månaderna har dessa kandidater genomgått utförliga tester, jämförelser och utvärderingar baserade på kriterier som ekonomi, komfort, säkerhet, köregenskaper, funktionalitet, design och tekniska framsteg. Under den 52:a upplagan av den traditionsrika tävlingen lyckades nya Passat klart och tydligt vinna över sina sex huvudkonkurrenter genom att total uppnå 340 poäng.

Två nuvarande Volkswagen-modeller har redan vunnit den prestigefyllda utmärkelsen. Polo vann 2010 och Golf 2013. Utöver utmärkelser som Årets Bil, Gyllene Ratten 2014 och Auto Trophy 2014 har Passat också vunnit flera nationella utmärkelser. I Sverige rör det sig om Teknikens Världs Stora Bilpris 2015 och Årets Familjebil 2014.

Svenska ledamöter av Årets Bil-juryn är Håkan Matson (ordförande), Dagens Industri, Jan-Erik Berggren, Expressen och Tommy Wahlström, Vi Bilägare.

Nya Passat lanserades i Sverige i slutet av 2014 och försäljningsframgångarna har inte låtit vänta på sig. Under januari-februari inregistrerades 2800 Passat på den svenska marknaden, vilket var 45 procent fler än under motsvarande period 2014.

Volkswagen Group Sverige AB

Bilden: Volkswagens utvecklingschef Heinz-Jakob Neusser mottog utmärkelsen Årets Bil i Genève. Foto: Volkswagen Personbilar.