Artiklar

Lyx för direktörer

På Shanghai Auto Show i april presenterade Volvo Cars ett helt nytt koncept kallat Lounge Console. Konceptet som är anpassat för direktörer och företagsledare med egen chaufför, tar lyxiga bilinteriörer till en ny nivå.

Lounge Console innebär att det främre passagerarsätet ersätts av en Lounge Console-modul som erbjuder en uppsjö av funktioner och bekvämligheter.
– Vi började med att titta närmare på högre chefers livsstil. Med vår framtidsorienterade syn på form och funktion i premiumsegmentet, analyserade vi behoven och upplevelserna hos en person med egen chaufför och konstruerade sedan bilen runt honom eller henne i den anda som är målet för vårt varumärke, säger Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design på Volvo Car Group.

– En viktig del av vårt tänkande var hur vi kunde utnyttja det befintliga interiörutrymmet på ett optimalt sätt, med en känsla av lyx. Genom att ta bort passagerarsätet kunde vi skapa ett öppet utrymme som ändrade interiörens dynamik på ett dramatiskt sätt, vilket ledde till ett fyrverkeri av nya idéer och möjligheter, fortsätter Thomas Ingenlath.

Etnografiska undersökningar genomfördes för att förstå outtryckta och ouppfyllda behov hos människor med en intensiv och exklusiv livsstil. Utifrån dessa tog sedan formgivarna fram ett välkomponerat paket.

– Syftet med det här konceptet är att visa upp två saker – till att börja med, att Volvo Cars är väl medvetna om behoven hos kunder med egen chaufför och för det andra, att vi med hjälp av innovativ design och moderna material kan skapa en passagerarupplevelse som är unik i premiumsegmentet, tillägger Thomas Ingenlath.

Lounge Console innehåller funktioner avsedda att förbättra upplevelsen av tiden i bil. Formgivarna har skapat ett stort öppningsbart arbetsbord som rymmer en sminkspegel samt ett förvaringsfack för personliga accessoarer. Bordet kan roteras 90 grader samtidigt som det skjuts framåt och ger plats åt en stor mediaskärm för information och underhållning. Under det stoppade benstödet finns ett förvaringsutrymme för skor. För extra säkerhet finns också ett låsbart förvaringsfack. I och med att framsätet tagits bort skapas fri sikt framåt och en unikt rymlig miljö.

– Människor som är i farten, har en aktiv livsstil och rör sig mellan olika möten eller tillställningar behöver ett eget utrymme, med möjlighet till avkoppling, för att kunna ladda om inför nästa åtagande. Det är detta vår Lounge Console är avsedd att åstadkomma, avslutar Thomas Ingenlath.

Text: Catharina Olsson-Lindh. Foto: Volvocars.