Artiklar

Drag utan motstycke

Enkel, driftsäker och praktisk, så beskrivs TU-spännaren, den senaste innovationen från Hälsingeföretaget Exte. Foto: Exte.

Hälsingeföretaget ExTe är världsledande när det gäller timmerbankar och automatiska spännare. Enkel, driftsäker och praktisk. Så beskrivs TU-spännaren,  den senaste i raden av innovationer från företaget som ständigt arbetar med att ligga i framkant när det gäller produktutveckling.

TU-spännaren har tagits fram för att säkra last vid alla tunga transporter oavsett om det är virke eller annat gods som ska transporteras. Efter tre år av utveckling, nogsamma tester, och provkörning, är den nu redo att lanseras på bred front, något man i slutet av mars firade vid en presentation och information av den nya TU-spännaren för återförsäljare.

– Under sensommaren räknar vi med att börja leverera till marknaden, berättar Lennart Wallström, produktchef i företaget.

TU står för ”tension unlimited” (obegränsad spännlängd), och det är just vad det handlar om.  Den kompakta spännaren i modern design har automatisk efterspänning och obegränsad spännlängd och monteras på banke eller ram. Dragkraften på upp till 1 000 kilo, anpassas utifrån kraven från respektive marknad. Flera olika fästen innebär flexibel montering, den blir helt enkelt lättare att placera. Nya smörjfria lager och färre slitdetaljer som rör sig, gör att den också blir i princip underhållsfri.

– Vi har  tagit med oss de bästa lösningarna från tidigare generationers spännare och gjort resten ännu bättre, fortsätter  Lennart Wallström. Ingen ska tro att det bara handlar om en ny design.

Spännaren har som så många andra av Extes produkter sitt ursprung i önskemål och synpunkter från åkare och påbyggare.

– Vi är ofta ute och lyssnar av våra kunders önskemål och tar in synpunkter från åkare och påbyggare, berättare Hans Eriksson, på Extes utvecklingsavdelning och fortsätter:

-På sätt och vis är den nya spännaren enklare. Men det är ju ofta det som är svårt att komma på.

Och ingenting har lämnats åt slumpen när det gäller hållbarhet och driftsäkerhet, påpekar han.

Och så är det, sedan i höstas har ett antal utvalda åkerier från norr till söder fått möjlighet att testa spännaren i såväl snö som kyla.

Ett av dem är Bennesveds Åkeri , där Kristoffer Östergren  under hittills fyra månader fått stifta bekantskap med den nya spännaren.

– Det är en toppenspännare, verkligen ett steg i rätt riktning. Det känns robust och riktigt på alla vis, den drar bra och reglagen känns rejäla.

Robert Lanned, vd för påbyggnadsföretaget Bergs Fegen är imponerad och menar att det finns ett framtidstänk på hela konceptet.

– Ja det här känns väldigt positivt!  Särskilt när det gäller viktoptimeringen och det underhållsfria.  Åkaren idag vill ha ett underhållsfritt ägande. Där är Exte inte bara i framkant utan, skulle jag vilja påstå, bäst.

Magnus Thorild och Niclas Nilsson, båda säljare från påbyggnadsföretagen Floby Nya Bilverkstad respektive  OP Höglunds,  är nöjda med vad de sett av den nya spännaren och ser den som en välkommen produkt.

– Det här är bra för oss påbyggare, menar de båda . TU-spännaren ser lättare att placera ut, för att nämna en av fördelarna. Det märks att man pratat med åkarna.

De tyckte också att läget i branschen för påbyggare känns rätt bra.

– Det finns ju ett investeringsbehov nu när tonnagereglerna sätter sig.

Med alla positiva omdömen kommer den nya spännaren förstås att ha väldigt höga förväntningar att leva upp till. Något Hans Eriksson inte ser ut att oroas det minsta av.

–  Vi  släpper aldrig en produkt ifrån oss utan att veta att den fungerar.  TU-spännaren har vi arbetat med i tre år nu, så den är väldigt väl provad och testad.

Text och foto: Catharina Olsson-Lindh