Kortnyheter

Familjeägt sågverk investerar virkestorkar

Det familjeägda sågverket Hilmer Andersson har investerat i två kammartorkar från Valutec. De kommer att byggas under vintern och driftsätts redan i slutet av april.
– Den snabba leveransen är en fördel. Dessutom kommer vi att kunna höja torkkvaliteten på våra varor och särskilt på de finaste kvaliteterna, säger Nils Andersson, teknisk chef på Hilmer Andersson. 

Kammartorkarna har en sammanlagd kapacitet på upp till 30 000 m3 årligen. De kommer att användas för att torka centrumvaror och grövre brädor och plank i fura och gran. De byggs i rostfritt stål och utrustas med tryckramar och värmeåtervinning.

Torkarna är ett välkommet tillskott hos Hilmer Andersson som idag får ut en volym på cirka 150 000 m3 ur sina virkestorkar. Det långsiktiga målet är att skapa utrymme för en produktion på 200 000 m3.

– För att göra plats för en ytterligare kapacitetsökningar i framtiden så bygger vi kammartorkarna rygg mot rygg. Det känns riktigt bra att vi kunde hitta en lösning för dem som var bra både direkt vid driftsättning och på lång sikt, säger Jon Lindberg, försäljningschef hos Valutec.

De två nya virkestorkarna hos Hilmer Andersson blir de första Valutecmärkta anläggningarna på sågverket. Men en kundrelation har funnits också tidigare i form av köp av reservdelar till de befintliga anläggningar.

– De har skött det bra och vi upplever att deras drift och underhåll är både leveranssäkert och prisvärt, säger Nils Andersson.
Hilmer Andersson, som finns i Lässerud i västra Värmland, är ett familjeägt sågverk i den fjärde generationen. Utöver Nils är också fadern Per, som är vd för sågverket, systern Kari, som arbetar med försäljning, och brodern Karl, som driver helägda bygghandeln XL Bygg Hilmer, verksamma inom företaget.

– Det är ett sågverk med en lång historia och som gjort ett bra jobb oerhört länge. Det känns fantastiskt bra att vi i hård konkurrens kunde vinna deras förtroende, säger Jon Lindberg.

I leveransen ingår också styrsystemet Valmatics och den integrerade simulatorn Valusim. De patenterade systemen är de enda på marknaden som ger användaren möjlighet att optimera torkprocessen utgående från de centrala parametrarna kvalitet, kapacitet och energiförbrukning.

Valutec