Nyhet

SFVF uppmanar verkstäder att följa spelreglerna

Många bilmärkesverkstäder vet fortfarande inte att man inte kan tvinga bilägare att göra service på märkesverkstaden för att garantin ska gälla.

– Trots att det finns rättsfall och att informationen varit massiv, verkar det som om att många märkesverkstäder är okunniga hur det ligger till, säger Ulf Stefansson, förbundsjurist på Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

Inom EU finns en förordning, 461/2010, som reglerar vilka rättigheter och skyldigheter en verkstad har. Denna förordning omfattar ”vertikala avtal för försäljning och tillhandahållande av reparations- och underhållstjänster för motorfordon och syftar till att säkerställa att det nödvändiga konkurrensskyddet för fordonsindustrins eftermarknad inom EU bibehålls”.

– På en spelplan finns det regler för hur ett spel ska spelas. Om en spelare ständig gör fel, straffas spelaren. Om ett lag ständigt gör fel, straffas laget. I verkstadsbranschen finns rättsfall om att informationen varit felaktig. En del verkstäder tror fortfarande att man måste göra service på märkesverkstaden för att garantin ska gälla och vilseleder därmed bilägarna, säger SFVF:s förbundsjurist Ulf Stefansson.

Det mest kända rättsfallet är Kia-domen som innebär att en bilägare inte kan tvingas göra service på märkesverkstaden. En service är fackmässig så länge som verkstaden följer anvisningarna som är framtagna av fordonstillverkaren och görs på ett fackmässigt sätt.

– Jag tror det är dags att dra igång en ny marknadsföringskampanj där vi kan upplysa både bilägare och verkstäder om vad som gäller, säger Ulf Stefansson.

SFVF har bland annat tagit fram informationen Skyldigheter och rättigheter för en bilverkstad.

– Men helt klart är att det behövs mer information för att alla ska förstå vad som gäller. Fortfarande finns det företag som verkar okunniga om, eller som struntar i, att följa de reparationsvillkor som finns på den svenska eftermarknaden, säger Ulf Stefansson.

Sveriges Fordonsverkstäders Föreningen (SFVF) ska skapa framtida affärsförutsättningar för fordonsverkstäder, såväl fria som auktoriserade, mekaniska eller lack och skade, i en allt mer komplicerad teknisk omvärld.

SFVF är en branschförening med 1950 anslutna verkstäder som samverkar med myndigheter, verkstäder och andra företag på den svenska bileftermarknaden. Vi bevakar, informerar och är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och verkstäder.

SFVF

Foto/Källa: SFVF