Kortnyheter

Framtidens transportbil – med drönare och joystick

E-handeln formligen exploderar över hela världen och varutransporter till konsumenter spås öka många gånger om framöver. Det ställer helt nya krav på transportbilar och logistiksystem. Med konceptbilen Vision Van visar Mercedes inte bara upp sin vision om hur framtidens transportbil ska se ut. Man har tagit fram ett koncept för ett helt system från lastning av bilen till leverans med drönare!

Att Vision Van är en framtidsstudie syns direkt på den futuristiska designen. Men mycket i designen döljer spännande funktioner. Tack vare att bilen är eldriven behövs ingen kylare, och ”grillen” i fronten är i själva verket en LED-skärm som kan visa budskap till medtrafikanter. Liknande system finns i bilens bakparti där den bland annat kan varna bakomvarande trafikanter om någon är på väg framför bilen.

Bilen är eldriven med räckvidd på upp till 27 mil och för att göra arbetsmiljön bättre har den helt plant golv i hytten och ingen ratt. Istället körs bilen med joystick, vilket gör det mycket lättare att ta sig in och ur bilen vid leveranser.

Automatisk lastning och lossning
En mycket stor del av en förares tid idag går åt till att lasta bilen på rätt sätt och att leta fram rätt gods på varje plats. I Vision Van ingår ett automatiskt lastnings- och lossningssystem som ställer fram allt gods på särskilda lastningsbrickor på terminalen i rätt ordning för smartast tänkbara leveranskörning. När bilen kommer in lastas allt automatiskt på hyllor med anpassade fack för gods på upp till 31 kg.

När bilen sedan kommer till leveransadressen kommer godset fram genom ett hål i väggen till förarhytten och scannas av automatiskt. Slut på att öppna dörrar och leta i skåp…

Integrerade drönare
Det mest spektakulära i Vision Van är kanske de två drönarna på taket! Gods på upp till två kg kan flygas till mottagare som har en godkänd landningsplats.
Redan på terminalen placeras detta gods i speciella drönarlådor som även innehåller ett laddat batteri, och när bilen närmar sig platsen där drönarna ska lyfta förs lådorna i läge under drönarna på taket. När bilen står stilla öppnas luckorna och lådan fästes automatisk vid drönaren och batteriet kopplas in. Drönaren kan sedan flyga upp till 20 km bort till leveransadressen. När den kommer fram stannar den på 17 meters höjd och tar emot en infraröd stråle från landningsplatsen varpå den följer denna till landning och lämnar av sitt paket innan den flyger tillbaks till bilen.

På så sätt kan föraren utföra tre leveranser på ett enda stopp.

Vision Van är en del av Mercedes-Bens nya strategiska inriktning adVANce. En inriktning som handlar om att inte längre bara vara en transportbilstillverkare, utan att bli en helhetsleverantör av systemlösningar för gods- och persontransporter.

Mercedes Benz Sverige