Nyhet

Toyotanyheter på Paris Motor Show

Toyotas koncernchef Akio Toyoda presenterade tre spännande nyheter på Paris Motor Show: För första gången visades den nu produk­tionsklara crossover-modellen C-HR. Dessutom var det Europapremiär för ladd­hybrid­versionen av Toyota Prius. Han presenterade även företagets stora motor­sport­satsning Toyota Gazoo Racing, med bland annat helt nya Toyota Yaris WRC.

Toyotas koncernchef Akio Toyoda har ett stort motorintresse och tävlar själv med företagets bilar i olika sammanhang. Under det interna mottot ”Ever Better Cars” driver han utveck­lingen mot modeller som både har ett stort mått av körglädje, hög säkerhet och kan möta strikta miljöbestämmelser över hela världen. På bilsalongen i Paris presenterade Akio Toyoda bland annat tre nyheter:

Toyota C-HR
Det var världspremiär för den produktionsfärdiga crossover-modellen C-HR (Coupe-High Rider). Med den träder Toyota in i ett för företaget helt nytt och snabbt växande segment. C-HR visar även inriktningen på Toyotas nya designspråk. Företaget räknar med att C-HR kommer att bli en volymmodell med cirka 100 000 sålda bilar per år, bara i Europa.

C-HR är en kompakt bil, 4 360 mm lång och 1 795 mm bred. Den bygger på den nya platt­formen TNGA (Toyota New Generation Architecture), dvs samma plattform som nya Prius. Den kommer både som fullhybrid med framhjulsdrift, och med bensinturbomotor och fyrhjuls­drift. CO2-utsläppet från fullhybridsversionen är endast 82 gram/km. Bränsleförbruk­ning vid blandad körning är från 3,6 liter/100 km.

Toyota C-HR kommer till Sverige i månadsskiftet januari-februari 2017. Svenskt pris är ännu inte satt.

 

Toyota Prius Plug-in Hybrid
Vid Paris Motor Show visades även den nya generationen av Toyota Prius Plug-in Hybrid, för första gången i Europa. Den bygger också på TNGA-plattformen och har samma typ av högeffektiv drivlina som fullhybridversionen. Dessutom har Prius Plug-in Hybrid anmärk­ningsvärt bra miljöprestanda:

Den preliminära siffran för bränsleförbrukningen vid blandad körning är lägre än 1,0 liter/100 km. CO2-utsläppen är under 22 gram/km, alltså mindre än hälften jämfört med förra genera­tionen.

Samtidigt har hybridbatteriet fått dubbelt så stor kapacitet – 8,8 kWh – utan att volymen har ökat i motsvarande grad. Det gör det möjligt att köra på ren el över fem mil i verklig trafik. Körsträckan på el påverkas dessutom betydligt mindre av t ex yttertemperaturen. Nya Prius Plug-in Hybrid har en värmepump, som klarar av att värma kupén ner till -10 °C utan att för­bränningsmotorn går igång. Med tillvalet solceller på biltaket, som laddar hybridbatte­rierna, går det att få upp till fem km extra körsträcka på ren el. Det tar bara två timmar att fulladda hybridbatterierna från vanlig hushållsel.

Toyota Prius Plug-in Hybrid introduceras i Sverige under första kvartalet 2017. Svenskt pris är ännu inte satt.

 

Toyota Gazoo Racing
På Paris-mässan var det också officiell premiär för Toyota Gazoo Racing, en avdelning inom Toyota som nu samlar alla de olika motorsportsaktiviteter som företaget är inblandat i, såväl banracing som rally.

På plats i montern premiärvisades den nya Yaris WRC, som markerar Toyotas återkomst i rally efter 17 år. Bilen ska tävla i rally-VM under 2017 och gör Sverigedebut i Svenska Rallyt den 9–12 februari 2017. Teamet tränar för närvarande i Finland, under ledning av fyrfaldige WRC-vinnaren Tommi Mäkinen, som också var med vid presentationen i Paris tillsammans med Akio Toyoda.

Toyota Sweden AB

Bild: På Paris Motor Show var det världspremiär för den produktionsfärdiga crossover-modellen C-HR (Coupe-High Rider). Foto/Källa: Toyota.