20-årsjubileum för Toyotas hybridproduktion

20-årsjubileum för Toyotas hybridproduktion

Tisdagen den 22 augusti 2017 är det på dagen 20 år sedan världens första serieproducerade hybridfordon rullade ut från en av Toyotas fabriker. I dag tillverkar Toyota 38 olika hybrid­modeller. Företaget har nu sålt närmare 11 miljoner hybrider världen över. I Sverige överstiger hybridbilarna hälften av Toyotas personbilsförsäljning.

Den ikoniska hybridmodellen Prius var, till skillnad från vad många tror, inte det första serietillverkade hybridfordonet från Toyota. Det var bussmodellen Coaster, som för första gången lämnade fabriken i hybridutförande den 22 augusti 1997. Några månader senare, i slutet av 1997, startade serieproduk­tionen av personbilshybriden Prius.

Sedan dess har produktionen, antalet hybridmodeller och deras försäljningsandel stadigt ökat. Hittills har Toyota tillverkat närmare 11 miljoner hybridbilar globalt. Inklusive lyxbilsdivisionen Lexus säljer Toyota nu 38 olika hybridmodeller. Det senaste tillskottet är crossovermodellen C-HR, som snabbt har blivit en av de bäst säljande miljöbilarna i Sverige.

Svenskarnas intresse för hybridbilar avspeglar sig i Toyotas försäljning, där hybridmodellerna ökar sin andel år efter år. Av de tolv personbilsmodeller som Toyota säljer i Sverige finns åtta som hybrider och sammanlagt svarar hybridmodellerna nu för över 50 procent av Toyotas totala personbils­försälj­ning i Sverige. Den mest populära modellen är Auris, där nästan tre av fyra sålda bilar är en hybrid.

För Lexus dominerar hybridmodellerna totalt sedan flera år tillbaka. 99 procent av de Lexus-bilar som säljs i Sverige har hybridteknik.

Hybridtekniken är en viktig del av Toyotas satsning på att minska bilarnas klimatpåverkan, med målet att bland annat minska bilarnas CO2-utsläpp till en tiondel fram till år 2050. Toyota kommer fortsätta att utöka antalet hybridmodeller ytterligare och nästa steg är att nå en årlig försäljning om 1,5 miljoner hybridbilar. År 2020 ska Toyotas sammanlagda hybridförsäljningen passera 15 miljoner bilar.

Toyota Sweden AB

Bilden: Den ikoniska hybridmodellen Prius var, till skillnad från vad många tror, inte det första serietillverkade hybridfordonet från Toyota. Det var bussmodellen Coaster, som för första gången lämnade fabriken i hybridutförande den 22 augusti 1997.Foto/Källa: Toyota Sweden AB

Läs också

Nu är nya Toyota RAV4 här

Nu är nya Toyota RAV4 här

Nyutvecklad fyrhjulsdrift, supereffektiv elhybridteknik och helt ny plattform – nu är nya Toyota RAV4 här!

Aktuellt

ANNONS ▼
DAF utökar sortimentet

DAF utökar sortimentet

De nya produkterna är ett led i arbetet med att utöka sortimentet av anläggningsfordon anpassade för den nordiska marknaden.

Vägtrafiken i mars

Vägtrafiken i mars

Under mars 2019 omkom 10 personer och 1 244 personer skadades i vägtrafiken.

Volvokoncernen miljardinvesterar

Volvokoncernen miljardinvesterar

Volvokoncernen satsar stort i Skövdefabriken. Ökad flexibilitet samt en en mer hållbar tillverkningsteknik är syftet med investeringarna.

Årets däcktillverkare 2019

Årets däcktillverkare 2019

Michelin har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Årets däcktillverkare, ”Tire Manufacturer of the Year”.

Fler artiklar