Tre av fyra tror på elbilen

Tre av fyra tror på elbilen

Bilen är fortfarande det vanligaste transportmedlet när svenskarna ska ta sig runt i sina städer. Men vad tror Sveriges invånare egentligen om framtiden? Samhällsbarometern visar att endast nio procent förutspår att bensindrivna bilar kommer användas mer om 20 år. Framtiden för elbilar, elcyklar och förarlösa bilar ser dock betydligt ljusare ut. Eldrivna transportmedel toppar nämligen överlägset listan över vad svenskarna tror kommer användas i större utsträckning framöver.

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning från Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Totalt har drygt 2 500 svenskar svarat på frågor om deras städer. Undersökningen visar att få svenskarna förutspår att bensindrivna bilar kommer vara vanligare i framtiden. Endast nio procent tror nämligen att bilar som drivs på bensin kommer användas mer om 20 år.

Bilar som drivs på el är populära bland miljömedvetna svenskar och allt tyder på att det kommer finnas betydligt fler elbilar i framtiden. Hela 73 procent tror nämligen att användningen av elbilar kommer öka framöver. El verkar även vara det kommande bränslet för cyklister. Varannan svensk tror att elcykeln – som blivit utsedd till årets julklapp 2017 – går en ljus framtid till mötes.

– Flera kommuner funderar i dag på olika åtgärder mot utsläpp. El- och självkörande bilar kan göra städer renare, säkrare och de är dessutom mer ekonomiska. Utveckling av framtidens infrastruktur ställer därför stora krav på såväl politiker som samhällsbyggare. Forskning kring olika metoder för laddning av elfordon till exempel elektriska vägar kommer på sikt att revolutionera vår trafik och våra städer, säger Per Hedebäck, vd på Projektengagemang.

Förarlösa bilar
Drygt var tredje svensk är övertygad om att förarlösa bilar kommer bli allt vanligare inom 20 år. Det är främst i Västra Götaland som man tror på de självkörande bilarnas framtid. Det uppger varannan boende i länet. Kvinnor och de äldre i åldern 60 till 74 år är däremot de som minst tror på att förarlösa bilar har en framtid.

Om undersökningen
Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Undersökningen genomfördes i mars 2017 i form av en webbenkät. Totalt har drygt 2 500 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Projektengagemang

Foto: Catharina Olsson-Lindh

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar