Nyhet

Efterlysta traktorer minskade 2018

Hjullastare är flitigt förekommande i statistiken. Foto: Getty Images.

Antalet efterlysta traktorer uppgick under 2018 till 57 stycken, vilket är en minskning med 30 procent jämfört med 2017. Antalet efterlysta maskiner och redskap minskade med 7 procent. Det visar den senaste årsstatistiken som Larmtjänst publicerar idag.

Under 2018 efterlystes 57 stulna traktorer vilket är en minskning jämfört med 2017 då det efterlystes 81 traktorer. Efterlysningarna av traktorer är jämt fördelade över året.

– Minskningen kan bero på att säkerheten på gårdarna har blivit bättre, att man är mer uppmärksam på externa och att ligorna flyttat sin verksamhet. Sedan har även polisen gjort särskilda insatser som kan ha bidragit, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst.

Hjullastare mest eftertraktad

Under året efterlystes 179 maskiner och redskap vilket är en minskning jämfört med 2017 då 186 maskiner och redskap efterlystes. Flest efterlysningar har gjorts under kvartal tre och fyra. Hjullastare och hjulburen grävmaskin är de maskintyper som verkar mest eftertraktade av tjuven.

– Det är två maskintyper med många användningsområden, vilket gör dem eftertraktade, säger Peter Sundman.

Få hittas

Andelen traktorer och entreprenadmaskiner som inte hittas är dock fortfarande hög. Av de efterlysta traktorerna är det enbart 22 st som har återfunnits, vilket innebär att 61 procent fortfarande är borta. Av de efterlysta maskinerna och redskapen som inte återfunnits är siffran ännu högre, 78 procent saknas fortfarande.

– Maskinerna är ofta oregistrerade vilket gör de svårare att identifiera om de anträffas efter stöld. Av den anledningen bör man registrera maskinerna eftersom den underlättar identifieringen samtidigt som det kan bidra till att fler stulna maskiner återfinns, säger Peter Sundman.

Många försvinner utomlands

Den höga andelen traktorer och maskiner som inte återfinns tyder även på att många av dem försvinner utomlands. Under året har grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner återfunnits i både Polen och Litauen.

Stölderna av traktorer sker främst i Västra Götalands län, Skåne län och Stockholms län. Majoriteten av stölderna av entreprenadmaskiner äger rum i Stockholms län.