Nyhet

Arbetsmiljöverket inspekterar sommarjobb

Nära 1 500 ungdomar råkade ut för arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro förra sommaren. Nu inspekterar Arbetsmiljöverket arbetsplatser som är vanliga bland ungdomar.
– Många olyckor går att förebygga om nyanställda får en bra introduktion och handledning, så att de får en säker start i arbetslivet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Ungdomar löper större risk än andra att råka ut för olyckor på jobbet och är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador. Juli är den månad då flest ungdomar skadas på jobbet.

Många unga sommarjobbar inom handel och restaurang, tillverkning, på lager, med fastighetsservice eller inom omsorgen. Det är också här som de flesta arbetsolyckorna sker som anmäls. Butikssäljare, lagerassistenter, café- och köksbiträden, truckförare, hemvårdsbiträden samt byggnadsarbetare ligger högt i statistiken över anmälda arbetsolyckor bland unga.

Under de senaste fem somrarna har 7 200 ungdomar mellan 16 och 24 år anmält att de skadats i arbetsolyckor med sjukfrånvaro (gäller i juni, juli, augusti). De vanligaste orsakerna till olyckorna är förlorad kontroll över transportmedel, som truckar. Det är också vanligt med belastningsskador som orsakas av tunga lyft inom omsorgen och olyckor som involverar verktyg, till exempel vassa knivar.

I år inspekterar Arbetsmiljöverket några av de branscher där många ungdomar arbetar. Den här gången fokuserar myndigheten på hotell, restaurang och café, detalj- och partihandeln, camping, vandrarhem och fastighetsskötsel.

De inspektioner som Arbetsmiljöverket tidigare gjort i branscher med många ungdomar visar att det ofta saknas rutiner för att undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i arbetsmiljön. Då blir det också svårt att ge en bra introduktion till nya medarbetare.

– Arbetsgivarna behöver ta hänsyn till att många sommarjobbare är oerfarna, kan vara ovana vid den utrustning som används och kanske inte vågar fråga om de är osäkra. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Branscher – med flest antal anmälda olyckor med sjukfrånvaro bland unga kvinnor, 16-24 år (juni, juli, augusti 2018-2022):

Vård och omsorg; sociala tjänster – 803

Handel samt reparation av motorfordon – 524

Hotell- och restaurangverksamhet – 292

Transport och magasinering – 284

Tillverkning – 249

Branscher med flest antal anmälda olyckor med sjukfrånvaro bland unga män, 16-24 år (juni, juli, augusti 2018-2022):

Tillverkning – 726

Uthyrning, fastighetsservice mm – 683

Byggverksamhet – 682

Handel samt reparation av motorfordon- 566

Transport och magasinering – 512

De vanligaste orsakerna till arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland unga på sommaren – andel av alla anmälda olyckor:

Belastningsolycka av lyft, feltramp – 19 procent

Förlorad kontroll över transportmedel/utrustning för förflyttning av material – 14 procent

Fall av person (till samma nivå eller från höjd) – 13 procent

Förlorad kontroll av handverktyg- 10 procent

Slagit emot föremål – 8 procent

Våld eller hot – 5 procent

Fakta: Siffrorna visar andel av anmälda olyckor bland 16-24 åringar i juni, juli, augusti 2018-2022. Totalt anmäldes då cirka 7 200 arbetsolyckor med sjukfrånvaro.

Av: Annika Rådlund. Källa och foto: Getty Images