Kortnyheter

Stängda gränser gäller inte för DB Schenker

DB Schenker
DB Schenker svarar på frågor om coronaläget.

I kris får logistikföretag röra sig fritt, trots att gränserna stängs. Det beror på att de är en samhällsviktig verksamhet. Men hur funkar det, egentligen?

Får alla åkerier passera, eller bara ”vissa utvalda”?
— Vi har inte fått information om att det bara är ”vissa utvalda” utan alla får passera, säger Ulf Söderberg, Brokerage Manager på DB Schenker.
— Jag har inte hört att bara vissa åkerier får passera, säger Anna Hagberg, Head of Network & Linehaul management på DB Schenker.

Vissa länder har sagt nej till att exportera till exempel ansiktsmasker – finns det fler exempel på sådant vi inte får frakta just nu?
— Det vi känner till är att det utfärdats stopp att skicka ut sjukvårdsmaterial utanför EU, utan speciellt exporttillstånd, säger Ulf Söderberg.
— Jag har inte hört att det i Sverige finns några produkter som inte får köras på grund av coronaviruset. Om det skulle vara så i andra länder, ligger det i så fall på kundföretagen att följa dessa regler, säger Anna Hagberg.

Får logistikföretag transportera alla sorters gods över gränserna?
— Så länge vi har ett tillstånd får vi det. För ett tag sedan kom ett exportstopp på skyddsutrustning, pang bom. Då fick lastbilar stanna vid gränsen och vända tillbaka. Sedan öppnades de upp igen men under förutsättningen att våra kunder har ett exporttillstånd gällande skyddsutrustning inom sjukvården, säger Mikael Eriksson, Cross Divisional Services på DB Schenker.

Kan det bli så att gränserna stängs helt, så att vi blir utan apelsiner?
— Utifrån ett tullperspektiv blir vi inte utan apelsiner, säger Mikael Eriksson.