Produktnyheter

Nya kompakta Cat 325 är här

Nya bandgrävaren Cat 325 med kompakt svängradie
Nya bandgrävaren Cat 325 med kompakt svängradie.

Under hösten 2020 har leveranserna av nya Cat 325 i Next generation-serien börjat. I Sverige kommer Cat 325 i två versioner, det som skiljer dem åt är att den ena levereras med schaktblad och den andra utan blad men med en Heavy-motvikt. Båda grävmaskinerna kommer med tiltrotator och en 1200-liters grävskopa.

– Grävmaskinen har samma goda egenskaper som övriga syskon i den nya generationen och kommer med flera nyheter jämfört med föregångaren Cat 325F, berättar Anders Forsberg, Zeppelins produktchef för mellanstora bandgrävmaskiner.

Jämfört med gamla 325F har bominfästningen flyttats bakåt vilket innebär en ännu mer kompakt lösning för hela grävaggregatet med bom och sticka. Det gör att när hela aggregatet är hopfällt tar det mindre plats än någonsin, utsticket är parallellt med bandens främre och yttre kant.

– När du jobbar i trånga utrymmen är det inte bara bakdelen som du vill ska vara slimmad, det är även lika viktigt framåt. Nya Cat 325 är kompakt runt om och inte bara längst bak. Det underlättar arbetet avsevärt när det är tight. Man drar nytta av den kompakta maskinens fulla potential, förklarar Anders.

En annan förbättring jämfört med Cat 325F är förarmiljön. Premium-hytten är standard för den svenska marknaden.

– Hyttstorleken är 15 procent större än i F-serien. Grävmaskinsmodeller med kompakt design har tidigare inte varit lika ergonomiska för förare som är storväxta. Med nya Cat 325 kommer hytten kännas mycket bättre för alla förare, även riktigt långa. De kan sitta bekvämt i maskinen och in- och urstigning sker mycket enklare, berättar han.

Skönt för kroppen

Nya Cat 325 är som övriga maskiner utrustad med ett komfortabelt, väldämpat förarsäte som har både värme och kyla.

– Vi är vana med stolsvärme men att ha ventilerade säten i grävmaskiner är Cat först med att ha som standard. Det är värt mycket för en förare som ägnar arbetsdagarna i maskinen när det är riktigt varmt, säger Anders.

Bra för ergonomin är även att alla kontroller som behövs för den dagliga tillsynen är lättåtkomliga från marknivån.

– Ingen behöver klättra upp på maskinen eller riskera att falla.

Lägre bränsleförbrukning direkt

Nya Cat 325 har en stark och effektiv motor som är Steg V-klassad. Men hur är bränsleförbrukningen mot 325F?

– Nya Cat 325 är en snål maskin. Oavsett körstil kan man förvänta sig upp till 15 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med Cat 325F, berättar Anders.

Funktionsmässigt följer maskinen Next generations strategi. Cat 325 är utrustad med alla system som underlättar vardagen. Både vågsystem, grävsystem och säkerhetssystemet e-fence som exempel är standard.