Artiklar

Ser det mörkt ut?

För den som ligger ute på vägarna i lastbil gör sig vikten av bra belysning påmind extra mycket den här tiden på året. Men vad ska man tänka på när man väljer extrabelysning? Johan Carlos, vd på Strands Lighting Division ger här sina bästa tips.

Att vi är inne i den mörka årstiden är något man verkligen märker av på Strands Lighting Division.

–Trycket är otroligt högt nu, berättar Johan Carlos, vd i företaget. Att dela med sig av några tips till den som ska investera i ny belysning tar han sig ändå tid till när vi frågar.

Vad är det som efterfrågas när det gäller extrabelysning?

– Självklart finns en stark önskan från marknaden att använda extraljuset för att få mer ljus och skapa en tryggare körning – men även i stor utsträckning för att kunna ge utryck för en personlig stil. Strands arbetar väldigt nära marknaden och utvecklar och skapar produkter enligt devisen ”with passion for every driver every day”.

Vad är det viktigt att tänka på när man väljer extraljus?

– Du bör välja ett extraljus som är anpassat efter de vägar du oftast kör på, kör du mindre landsväg eller skogsväg utan riktigt långa raksträckor – då ska du kanske satsa på ett allroundljus, som exempelvis vårt nya extraljus Siberia Night Ranger som ger dig en otrolig bredd tillsammans med en riktigt bra ljuslängd på 500 meter. Men kör du i Norrland då tycker jag absolut du skall se till att optimera ljuslängden och kombinera med extraljus som har en spotljusbild på taket. En uppsättning av fyra nere och fyra på taket av just den modellen skulle till exempel då ge ett grymt ljus på över 1 450 meter. Att utrusta sitt fordon med extrabelysning innebär en kostnad förstås men Johan Carlos menar att det trots allt är en billig försäkring.

– Synfältet blir mycket större och de hjälper ju också till att upptäcka djur på vägen eller vid vägrenen.

Fem tips från Johan

Johan Carlos, vd på Strands Lighting
Division.

 • Välj ljusbild efter vilka vägar du oftast kör på.
 • Välj ett extraljus med en design som passar just
  din stil. Det är lika självklart som att du föredrar
  en viss typ av jacka.
 • Snåla inte på monteringen – se till att all kabeldragning
  och så vidare blir ordentligt gjord så att du slipper
  problem senare.
 • Om du inte provat köra med extraljus eller
  LED-ramper, gör det! Det är en otrolig skillnad
  och gör körning i mörker så mycket bättre.
 • Tänk på att en optimal ljusbild inte är för smal
  eller för bred, du behöver båda.

 

 

AV CATHARINA OLSSON-LINDH,  FOTO STRANDS LIGHTING DIVISON