Nyhet

En nöjd Ferry Svan slutade som fyra i VM

Svenske atleten Ferry Svan placerade sig på en imponerande fjärdeplats i individuella VM 2021. Foto: Stihl

Lördagen den 2 oktober avgjordes individuella VM i TIMBERSPORTS®. Tolv av världens främsta atleter gjorde upp om världsmästartiteln och vår svenske deltagare, atleten Ferry Svan, placerade sig på en imponerande fjärdeplats.

Tävlingsdagen, som tog plats i tyska München under lördagskvällen, bjöd på flertalet spännande och nagelbitande ögonblick. De tolv internationella atleterna har haft en händelserik tävlingssäsong bakom sig, efter att TIMBERSPORTS®-säsongen återupptagits världen över. Inte minst svenske atleten Ferry Svan, har haft en lyckad säsong och blivit både svensk och nordisk mästare. Han gick in i VM rankad tvåa i Europa och var dessutom den yngsta tävlande atleten i det individuella världsmästerskapet.

Bra säsong

Senast Ferry tävlade i individuella VM, 2019, placerade han sig på en sjundeplats – och efter lördagens tävling lämnar nu Ferry München med en imponerande fjärdeplats. Det är den historiskt bästa placeringen för en nordisk atlet under ett individuellt VM och den ende nordiske atleten som nått den tredje och sista rundan, vilket inkluderar Hot Saw-finalen.

– Jag är helt okej nöjd med min placering, hade jag gjort en bättre Springboard hade jag kanske haft en medalj, men det är lätt att vara efterklok. Men säsongen har varit väldigt bra, jag har hållit en jämn nivå och haft en hög lägstanivå. Sammanfattningsvis min bästa säsong hittills, säger Ferry.

Personbästa i Hot Saw

Ferry Svan hade en varierande tävlingsdag, och när det var dags för den otroligt krävande grenen Hot Saw låg han på en fjärdeplats, vilket också blev Ferrys slutgiltiga placering. Dessutom tog han personbästa i Hot Saw, med ny imponerande tid på 6.58 sekunder.

– De första stegen innan utslagningen började kändes helt okej. Jag hade en miss i Standing Block Chop som inte skulle vara där. Men jag började tävlingen väldigt bra, så det känns kul. I grenarna Springboard och Single Buck strulade jag lite mer, jag chansade på en bra tid och det gick inte riktigt vägen. Sen gick min Hot Saw väldigt bra. Där tog jag ett personbästa, med bara några tiondelar från det nordiska rekordet, säger Ferry.

Flera rekord under kvällen

Världsmästerskapet kulminerade i en spänd Hot Saw-final, där amerikanske Jason Lentz satte en tid på 5.70 – som sedan fick kontrolleras i samband med misstankar om en felaktig start. Efter att Lentz blev godkänd av domarna, blev han också krönt TIMBERSPORTS®-världsmästare 2021. Under kvällen togs flera imponerande rekord – både världsrekord och hela sex personbästa. Bland annat satte franske atleten Pierre Puybaret ett nytt världsrekord i grenen Single Buck. Med en ny rekordtid på 11.58 sekunder puttade Puybaret därmed ner Ferry Svans tidigare rekordtid på 12.01 sekunder.

I individuella VM samlar atleterna poäng i alla sex TIMBERSPORTS®-grenar: med såg i Stock Saw, Single Buck och Hot Saw, med yxa i Standing Block Chop, Underhand Chop, och Springboard. Grenarna delas upp i tre rundor där atleterna med lägst poäng elimineras efter varje runda. Sista rundan är finalen med grenen Hot Saw.

Nästa VM i Sverige

Lördagens individuella VM avslutar årets TIMBERSPORTS®-säsong. Nästa år hålls VM i den internationella extremsporten i Partille Arena, utanför Göteborg. Den 28–29 oktober 2022 samlas återigen världseliten, då planeras både lagtävling och publik att återvända efter en tid präglad av Covid-19.

 

 

Källa:  Stihl