Produktnyheter

Smart app övervakar däcktrycket hos Volvo hjullastare och dumprar

Foto: Volvo Construction Equipment

Via Volvo Co-Pilot kan man nu smidigt hålla koll på däckens tryck och temperatur. Däcktrycksövervakning är en smart app som numera finns för både Volvo hjullastare och dumprar.

Volvo CE utvecklar löpande appar till Volvo Co-Pilot-skärmen. En av de senaste är däcktrycksövervakning, eller TPMS som den engelska förkortningen av Tire Pressure Monitoring System lyder, som först kom till hjullastare men nu även finns för dumprar.

Längre livslängd och lägre bränsleförbrukning

Med den nya appen får föraren en tydlig och överskådlig vy över viktiga däckdata, tryck och temperatur för varje individuellt däck på skärmen – och kan själv ställa in vid vilken nivå på tryck och temperatur appen ska larma.

– Däcktrycket påverkar bärigheten, och med för lågt tryck i däcket blir slitaget onödigt stort vilket påverkar livslängden. Det här är dyra däck så det är suveränt att bli varnad, säger Micke Nordell, Swecons produktspecialist på just hjullastare och dumprar.

– Även bränsleförbrukningen påverkas av framför allt för lågt däcktryck, så det finns flera anledningar att hålla koll på däcken.

I systemet ingår en mottagare, som placeras på utsidan av hytten, och ett antal givare – sex stycken på dumprar och fyra stycken på hjullastare – som sitter väl skyddade på däckventilerna. Alla framtagna för att tåla de tuffa miljöer som anläggningsmaskinerna ofta jobbar i.

Fördel med Däcktrycksövervakning

  • Däckinformation i realtid
  • Varje däck hanteras individuellt
  • Sparar tid genom att kolla tryck regelbundet
  • Mäter och rapporterar vid lågt respektive högt tryck och vid hög temperatur
  • Fungerar för både vätske- och luftfyllda däck

 

 

Källa: Swecon Anläggningsmaskiner