Nyhet

Planera för inköp av lastbilsdäcken redan nu

Däckindustrin i likhet med hela världen har i år varit utsatt för stora förändringar. När leveranstiderna och priserna ökar är det viktigt att förbereda sig för hösten i god tid. 

Att planera inköp av lastbilsdäck för vintern är i sig inte någon komplicerad procedur. Men i år är det viktigt att göra planeringen i god tid eftersom det kan bli brist på däck på grund av globala frakt- och råvaruproblem, det menar däck- och bilservicekedjan Vianor.

– Leveranstiderna är redan betydligt längre än vanligt. Tidigare tog det cirka tre månader att leverera däck från Asien. I dagens läge ligger leveranstiderna på sju, åtta månader. Även leveranserna inom Europa tar längre tid. Vi på Vianor är väl förberedda eftersom vi har beställt däck för den kommande säsongen redan i början av året, säger Ulf Neckmar, Product Manager på Vianor Sverige.

– Om du använder Vianors fordonsparktjänster så kan vi informera dig om skicket på dina däck och ge dig en offert på nya däck. Eftersom däckpriserna ökar är det klokt att beställa däcken redan nu för att garantera det bästa priset och tillgången på däck. Företag som köper sina däck hos oss betalar dagens pris på däcken, även om priserna skulle öka senare. Därför kan vi säga att våra kunder verkligen kan spara pengar genom att förbeställa sina däck, förklarar Ulf Neckmar.

Även regummerade däck är ett bra alternativ eftersom priserna inte har ökat lika mycket som på nya däck och även utbudet ligger på en bra nivå.

– Vi har fem regummeringsfabriker i Norden och de producerar däck med full kapacitet. Regummeringen sparar pengar, råvaror och miljö men trots det har regummerade däck premiumegenskaper, säger Ulf Neckmar.

 

För att garantera att vintern inte överraskar din fordonspark rekommenderar Ulf Neckmar följande:

1.

Kontrollera att du har däckstommar för regummering. Regummering är ett kostnadseffektivt och hållbart sätt att få prestanda i världsklass med budgetpris. Kontrollera också att det finns tillräckligt med däck för höstmontering och beräkna sedan behovet av nya vinterdäck.

2.

Välj rätt typ av däck och mönster. Det finns en mängd olika typer av mönster att välja på, både när det gäller nya däck och regummerade däck. Om du är osäker på vilken typ av mönster som passar bäst för dina behov så prata med en däckexpert. Genom att välja kvalitetsdäck garanterar du att däcken kan regummeras senare.

3.

Välj däck som är utvecklade för nordiska förhållanden. Bra grepp är den viktigaste egenskapen på vintern. 3PMSF är på väg att bli minimikravet men det garanterar inte att däcket klarar tuffa nordiska vinterförhållanden.

4.

Kontrollera att det finns tillräckligt med snökedjor i fordonen ifall de behövs i de områden där fordonen kör. Kontrollera även behovet att dubba däck. I vissa regioner är det också vanligt att man sajpar sina däck ytterligare för att öka vintergreppet. Om du tänker göra det är det bra att boka tid för sajpning i god tid före hösten. Även dubbning av däck behövs ibland och även här gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få nydubbade däck med bra grepp till höstens och vinterns utmanande väglag.

5.

Kontrollera att fälgarna är i bra skick och säkra. Beställ nya fälgar redan nu, gärna samtidigt när du beställer nya däck. Då kommer du att få dina nya hjulsatser i god tid före hösten och kan minimera risken för att fordonen blir stående på grund av brist på hjul.

 

 

Källa: Vianor