Nyhet

Vidareutvecklar säkerheten med däckintelligens

Goodyear och Gatik vidareutvecklar säkerheten för autonoma fordon.

Intelligenta däckdata ger autonoma fordon säkrare, mer förutsägbar och effektiv prestanda.

Goodyear Tire & Rubber Company och Gatik presenterar sin integration av intelligent däckteknologi i ett autonomt körsystem.

Gatiks autonoma flotta bestående av lätta distributionsbilar i klass 3 till 7 har gjort stora framsteg gällande säkerhet, precision och övergripande prestanda för autonoma fordon. Genom att utrusta däcken som används inom flottan, Goodyear Endurance® RSA®, med Goodyear SightLine, vilket är företagets omfattande lösning för däckintelligens, kan Gatik stärka åkeriverksamhetens säkerhet och övergripande precision samtidigt som tillförlitligheten ökar och stilleståndstiden minskar. I år planerar Gatik att implementera den intelligenta däcklösningen i en stor del av sin autonoma flotta i USA och Kanada.

”Eftersom däcken är fordonets enda kontaktpunkt med vägen är de en viktig komponent som kan få fordonet att reagera som en mänsklig förare”, sa Chris Helsel, Senior Vice President, Global Operations och Chief Technology Officer, Goodyear. ”Gatik håller på att revolutionera autonom teknologi, och genom att förse dem med information i realtid via intelligenta däckdata kan vi stötta Gatiks autonoma körsystem för att göra dem ännu säkrare, tillförlitligare och effektivare.”

Genom omfattande tester på vägar i olika verkliga scenarier som kan uppstå under körningen har intelligenta däckdata om vägförhållanden och däckhälsa hjälpt Gatik att vidareutveckla sina styrenheter för autonoma fordon med insikter om kurvtagning och styvhet vid inbromsning, rullmotstånd och däckbelastning. Dessa data kommuniceras mellan Goodyear SightLine-teknologin och Gatiks autonoma körsystem i realtid, vilket har gjort det möjligt för Gatik att implementera flera förbättringar av prestandan. De kan exempelvis snabbt och säkert anpassa sig till olika vägförhållanden även när fordonens storlek och last varierar med varje leverans.