Artiklar

Engcon – med ambition att förändra den grävande världen

Från en fabrik i glesbygd till global aktör. Den smarta konstruktionen som ger grävmaskinen en smidig handled är en framgångssaga. Men nya produkter och börsintroduktion gör att intresset för Engcon – världens främsta tillverkare av tiltrotatorer – är större än någonsin.

Säg det tillverkningsföretag som inte påverkades av pandemin med coronaviruset och komponentbristen som följde i spåren. De som hade flera leverantörer kunde väl till en början ta det rätt lugnt – precis som Engcon – världsledande tillverkare av tiltrotatorer till grävmaskiner.

– Men sedan, när ledtiderna för det material vi behöver för vår tillverkning kunde räknas i halvår eller ännu mer och kunderna samtidigt började hamstra våra produkter, ja då blev det lite svettigare, säger Krister Blomgren, vd för Engcon, med ett skratt.

Fast till skillnad från många andra tillverkningsföretag så stängde Engcon aldrig ner verksamheten i den stora gula fabriken i jämtländska Strömsund där företaget sysselsätter omkring 250 personer, de allra flesta från orten.

– Vi valde istället att bygga så långt vi kunde med de komponenter vi hade. Då vi samtidigt har en flexibel produktion fick vi en buffert. Och när de grejor som saknades kom in till oss kunde vi snabbt börja beta av i orderböckerna, säger Krister och konstaterar att trots komponentbristen ökade produktionen under 2022. Fast vissa orosmoln, som en vikande svensk byggkonjunktur, har ändå dykt upp på senare tid.

– Bostadsbyggande är ett stort segment för den grävande entreprenadbranschen. Där kommer nog även vi att märka avmattningen. Men fördelen för oss är att vi är på många marknader, inte minst retro-fit där vi utrustar äldre maskiner med tiltrotatorer. Så jag tycker ändå att vi står starka och vi i stort sett är tillbaka där vi var innan pandemin.

Och tillbaka det innebär att nära hälften av alla tiltrotatorer för grävmaskiner som säljs i världen kommer från Engcon. I Norden och i flera europeiska länder är man marknadsdominerande.

Fast siffrorna blir något annorlunda när Krister säger att uppskattningsvis 98 procent av alla grävmaskiner i världen saknar tiltrotator. Så Engcons vision ”Change the world of digging” kan med fog sägas ligga helt rätt. Om inte annat finns det en hel del kvar att göra.

– Grävmaskinsbranschen är i grunden konservativ. Många tror att tiltrotatorer bara är något vi behöver här i Norden. Att vi har en jord som gör att vi tvingas gräva på ett speciellt sätt. Missuppfattningen gör det lite knepigare att erövra nya marknader. Men samtidigt blir hållbarhet och miljö allt större frågor som talar starkt till vår fördel, konstaterar Krister och beskriver vidare att tiltrotatorn förbättrar grävmaskinens effektivitet med mer än 50 procent. Samtidigt blir den avsevärt mer flexibel som modulbaserad redskapsbärare i ett effektivt helhetskoncept som i många fall kan ersätta två andra maskiner.

– Mycket tack vare att vi är så nära våra slutkunder märker vi också att vindarna i branschen blåser i riktning mot ökad effektivisering och säkerhet vid grävjobben. Det ger oss möjlighet att hela tiden ligga i framkant när det gäller produktutveckling, konstaterar Krister.

Just nu handlar det om att ta fram tredje generationens tiltrotatorer. Med smartare styrsystem kommer de bland annat att svara upp mot helelektrifierade och autonoma grävmaskiner som skymtar runt hörnet.

På frågan om Engcon kommer att ta klivet över till skogsbrukssidan som också har tiltande redskap, svarar Krister nej.

– Fokus för oss är att bäraren av våra produkter är en grävmaskin.

Fast helt vattentäta skott verkar det ändå inte finnas. Krister avslöjar nämligen att Engcon utvecklar en gripsåg för grävmaskiner. Jobbet görs i samarbete med Hultdins System AB i Malå – en sedan länge välkänd ledande tillverkare av produkter för just skogsmaskiner.


Engcon på två minuter

Det var med en idé om att konstruera och tillverka en ”handled” som skulle ge en grävmaskin betydligt smidigare grävande egenskaper som innovatören Stig Engström i jämtländska Strömsund grundade familjeföretaget Engström Construction hemma i garaget.

Drygt tre decennier senare är Engcon, med fler än 400 medarbetare och med Stig Engström samt hans tidigare hustru Monika Engström som huvudägare, ledande global tillverkare och leverantör av tiltrotatorer och tillhörande redskap.

Förutom fabriken och huvudkontoret i Strömsund, så har Engcon även en fabrik i Polen samt finns på ytterligare 16 marknader bland annat i Nordamerika och Japan, men även i Korea och Australien.

Under fjolåret uppgick företagets nettoomsättning till närmare två miljarder kronor. Med en historik på 15 procents tillväxt, en rörelsemarginal på över 20 procent, samt mer än 50 procents avkastning på sysselsatt kapital så var intresset från institutionella investerare på topp när det framgångsrika industriföretaget Engcon börsintroducerades på Nasdaq Stockholm för omkring ett år sedan. Ett optionsprogram, där omkring 200 anställda tecknat sig ger även dessa möjlighet att köpa aktier, dessutom till ett mycket förmånligt pris.

Tilläggas kan att Engcon under tre år i rad utsetts till ”Best Managed Company” och fått utmärkelsen ”Årets Gasellföretag” inte mindre är tio år i följd. Stig Engström har även fått motta HM Konungens medalj för betydande insatser inom svenskt näringsliv.

I samband med börsintroduktionen briserade en patentbomb då konkurrenten Rototilt beslöt att stämma Engcon på 120 miljoner kronor för patentintrång. Bakgrunden var en tvist om sensorteknik i form av de avkännare som finns i tiltrotatorns redskapsfäste och som ger föraren information om att redskapet fått korrekt låsning. Genom att använda fler än en sensor i sina produkter ansåg Rototilt att Engcon gjort intrång i deras patent som handlar om två sensorer eller fler, något Engcon bestred. Rototilt valde därför att stämma Engcon för patentintrång.

Under våren 2023 avgjordes striden av Patent- och marknadsdomstolen. Resultatet blev att ingen fick rätt. Domstolen fastställde att patentintrång inte förelåg och avslog Rototilts stämning. Även Engcons ansökan om ogiltigförklarande av patentet, som man anser inte har den tekniska omfattning som krävs för ett patent, avslogs.

Text: Per Ericsson. Foto: Per Ericsson och Engcon