Produktnyheter

Skonsamt hjul

Skapa mindre skador på stockarna med ett fjädrande matarhjul till skördaraggregatet. Matarhjulets två halvor hålls isär av en kraftig fjädring. Kättingarna mellan halvorna spänns tillräckligt för att få grepp om stammarna.

Vanliga dubbförsedda stålhjul går ofta in i virket och skapar skador som sedan sänker priset. Man kan istället ha gummihjul som minskar skadorna, men då försämras dragkraften i matningen och avverkningen blir mindre effektiv.

Rolf Volungholen i Bollnäs, Hälsingland, gick till final i Skapa-tävlingen med matarhjulet Rollex som tar de bästa egenskaperna från de båda hjultyperna. Matarhjulet är ett stålhjul men med gummihjulets fjädring. Hemligheten ligger i kättingarnas flexibilitet som gör att de följer stammens konturer.

www.rollex.nu

logo
Redaktionen