Produktnyheter

Vacker och kraftfull fyrdörrars kupé

Enligt Mercedes-Benz är Mercedes CLS inte bara en vacker, fyrdörrars kupé utan också en av de effektivaste bilar som finns på marknaden. V8-motorn med biturbo ger upp till 557 hästkrafter men klarar sig ändå på under en liter per mil i blandad körning.
Med CLS öppnade Mercedes-Benz ett nytt segment på marknaden. Generation två karaktäriseras av ett ännu sportigare utseende både in- och utvändigt, generösare innerutrymmen, förbättrad komfort och precisare styrning.
CLS 63 AMG har drag som för tankarna till supersportvagnen SLS AMG ”Måsvinge”, som presenterades förra året. Fyrdörrarskupén för tankarna till rörelse även när bilen står still. För att kompensera motorns prestanda är karossen försedd med neddragna front- och sidospoilers, förhöjd spoiler längst bak på bagageluckan och en så kallad diffusor i det neddragna bakpartiet för att luftströmmen under bilen skall styras på rätt sätt.
Fyrdörrarskupén från Mercedes-Benz helägda trimningsföretag står ”ready for take off” på 255/35 R19 däck fram och 285/30 R 19 bak.
I motorrummet väntar en direktinsprutad V8-motor på 5,5 liter och 525 hästkrafter/386 kiloWatt på att ledas till en bakaxel, som kan förses med differentialbroms, via en speciell automatlåda. AMG Speedshift MCT är sjustegad och har start/stop-funktion när den körs i läge ”C” som i Controlled Efficiency. I lägena ”S” och ”S+” reagerar den snabbare på förarens intentioner och för den som väljer att växla manuellt går det att välja läge ”M”. I CLS 63 AMG är toppfarten elektroniskt begränsad till 250 kilometer per timma.
För den som vill utnyttja ännu mer av bilens potential har AMG utvecklat ett Performance Package. Med det höjs effekten till 557 hk/410 kW och det maximala vridmomentet ökar från 700 till 800 Newtonmeter. Med Performance Package följer en höjning av toppfarten till 300 km/t. För att bemästra den oerhört snabba bilen har AMG bland annat försett bilen med större bromsar. Från CLS har AMG-versionen också hämtat alla de system som underlättar körningen och kompenserar för förarmisstag genom ljus- och ljudsignaler; i vissa fall genom aktivt ingrepp för att hålla bilen på vägen eller hindra föraren från att av misstag byta körfält när en annan bil ligger i den så kallat döda vinkeln.
Den huvudsakliga skillnaden mellan motorernas kraftuttag svarar laddtrycket (1,0 respektive 1,3 Bar) från de dubbla turboaggregaten för. Accelerationen noll till hundra tar 4,4 respektive 4,3 sekunder. Båda versionerna klarar sig ”under litern per mil”, det vill säga de drar 9,9 liter per 100 kilometer i blandad körning enligt den så kallade Europacykeln. Det är en besparing med 32 procent jämfört med föregångaren.
Komforten har förbättrats ytterligare med AMG Ride Control. Skruvfjädrar fram och luftfjädring bak säkrar att bilen kan köras lika aktivt som passivt och anpassa sig efter förarens önskemål. På samma sätt reagerar den elektro/mekaniska styrningen som ger en särklassig styrprecision utan minsta fördröjning på rattutslag. När CLS 63 AMG körs rakt fram, vilar den elektriska servon för att spara bränsle (0,3 l/100 km). När föraren vrider på ratten reagerar den blixtsnabbt.
Mercedes CLS 63 AMG börjar säljas till sommaren. Priset är i skrivande stund inte fastställt.