Nyhet

Ampera och Volt “Årets Bil 2012”

Opel Ampera och Chevrolet Volt har tagit hem titeln “Årets Bil 2012”. Genom att utse de revolutionerande elbilarna som segrare har juryn, som består av 59 ledande motorjournalister från 23 länder, också hyllat den djärva, innovativa framsynthet som General Motors visat.
För första gången i prisets historia gjordes den slutgiltiga omröstningen i samband med Genèves bilsalong. Från och med nu kommer vinnaren att tillkännages på Palexpo center dagen innan salongen öppnar för media. Opels CEO, Karl-Friedrich Stracke, och Chevrolets europeiska vd, Susan Docherty, mottog priset ”Årets Bil 2012” av Håkan Matson, president i Årets Bil-jury.
Amperan och Volten röstades fram som totalvinnare bland sju finalister. Inledningsvis kämpade så många som 35 nyligen lanserande modeller om den ärofyllda titeln. Jurymedlemmarna väger i sin bedömning in kriterier som design, komfort, prestanda och framförallt innovativa teknologier och effektivitet – områden där Amperan och Volten utmärker sig.
Chevrolet Volt och Opel Ampera har vunnit många internationella utmärkelser inkluderat “World Green Car of the Year 2011” och ”North American Car of the Year 2011. Modellerna har också fått lovord för sin säkerhet med maximala fem stjärnor i Euro NCAP.
Amperan och Volten är de första elbilarna som kan ge ägarna friheten att köra vart de vill när de vill. Ett litium/jon-batteri på 16 kWh förser elmotorn på 111kW/150 hk med el. Beroende på körförhållandena kan man köra 40-80 km på ren el från batteriet. Bilen blir då helt utsläppsfri. Bilens hjul drivs alltid i alla farter av elektricitet. Om man behöver göra en längre resa kan den bensindrivna motorn/generatorn förse den elektriska drivenheten med el och omärkbart utöka räckvidden till mer än 500 kilometer på en full tank. Den här teknologin gör att Amperan och Volten är lämpliga för bekymmersfri daglig användning av hela familjen.