Nyhet

Peugeots fabrik i Sochaux firar 100 år!


PSA Peugeot Citroëns fabrik i Sochaux i nordöstra Frankrike är en av världens äldsta industrianläggningar för biltillverkning och nu firar fabriken hundra år. I samband med 100-årsjubileet öppnade utställningen ”M14 – Expo of the Century” den 10 september, och invigdes av Thierry Peugeot och Philippe Varin från PSA Peugeot Citroëns styrelse.
Fabriken i Sochaux var den första stora fabriken i Frankrike och en viktig symbol för bilindustrin. Den grundades av familjen Peugeot 1912 för tillverkning av lastbilar, och det var först efter andra världskriget som företaget beslöt att koncentrera all sin tillverkning till denna fabrik. Idag har fabriken den största produktionskapaciteten av alla PSA-koncernens anläggningar med 12.000 anställda. PSA-gruppen har investerat 200 miljoner euro i en ny produktionslina och en moderniserad lackeringsateljé.
Mer än 20 miljoner bilar har tillverkats i Sochaux sedan starten, däribland Peugeot 201, 402, 203, 403, 404 och 504, och idag tillverkas 1 670 bilar per dag; Peugeot 308, 3008, 5008 och Citroën DS5, samt hybridmodellerna. Av de 12 000 anställda ligger 4 000 under Research & Development. 100-årsjubileet firas till alla de män och kvinnors ära, som i alla år omvandlat obearbetat stål till färdiga, och med åren alltmer avancerade bilar.
Utifrån valspråket ”Vår styrka hämtas från historien” firas 100-årsjubileet i Sochaux på flera sätt;

  • Mellan den 15 september och den 15 oktober pågår en omfattande historisk utställning, ”M14 – Expo of the Century”, bestående av tusentals unika och aldrig tidigare visade dokument och foton från fabrikens arkiv.
  • Den 16 september öppnade fabriken dörrarna till en familjedag, då de anställda visade upp fabriken för allmänheten genom att man fick se fabriken från cykelsadeln.
  • Den 20 oktober visas Charlie Chaplins ”Moderna tider” i M14-hallen med ackompanjemang av Victor Hugo Franche Comté’s filharmoniska orkester.