Produktnyheter

Low-SAPS-olja för fordon från Fiat och PSA-gruppen

Hög effekt, liten slagvolym, låg förbrukning och höga miljöstandarder – detta är kriterier som biltillverkare måste uppfylla vid utvecklingen av motorer. Av denna anledning kräver de speciella oljor. Top Tec 4310 0W-30 från den tyska motoroljespecialisten LIQUI MOLY uppfyller dessa krav för fordon från Fiat och den franska PSA-gruppen med Peugeot och Citroën.

Top Tec 4310 0W-30 är en så kallad Low-SAPS-olja. Det är beteckningen för smörjmedel med mycket låga halter av sulfataska, fosfor och svavel. Low-SAPS-oljor har endast funnits på marknaden i några år. Deras marknadsandel växer dock ständigt, eftersom fordonstillverkarna enbart kan uppfylla de allt strängare utsläppsnormerna med hjälp av partikelfilter och katalysatorer. Dessa komponenter kan bara fungera felfritt med motoroljor som bildar en liten mängd aska.

För tillverkare av motoroljor innebär detta en teknologisk helomvändning. Den traditionella sammansättningen hos smörjmedel är nämligen inte kompatibel med tekniken som används för de nya partikelfiltren. Nya Top Tec 4310 från LIQUI MOLY innebär ett fullbordande av denna teknologiska vändpunkt. Med en viskositet på 0W-30 är den en mycket tunnflytande olja. Den minskar bränsleförbrukningen, men ställer samtidigt utvecklarna inför särskilda utmaningar. Trots sin låga viskositet måste oljan nämligen säkerställa motorns smörjning även under extrema förhållanden. Aggregat med mycket liten slagvolym som Twin- och Multi-Air-motorerna från Fiat utsätter oljorna för hård belastning. Den nya oljan uppfyller kraven i Fiat-godkännandet 9.555.35-GS1. Trots att standarden gäller för bensinmotorer, krävs ett Low-SAPS-smörjmedel.

Denna egenskap är helt avgörande för de senaste dieselfordonen med Euro-6-motorer från PSA-gruppen, som uttryckligen kräver viskositeten 0W-30 med en låg andel askbildare. Endast då kan en motorolja som nykomlingen från LIQUI MOLY uppfylla godkännandet Peugeot Citroën (PSA) B71 2312. Top Tec 4310 ACEA C2 överensstämmer dessutom med ACEA C2 och har mycket hög beständighet mot oxidation, vilket ger ett utmärkt skydd mot korrosion. Speciella rengöringstillsatser motverkar avlagringar på motorn.

Utöver sina individuella fördelar har nytillskottet i Top Tec-teamet samma grundläggande egenskaper som sina lagkamrater i denna serie av högeffektiva smörjmedelsprodukter. Motoroljan kan användas året runt, ger snabb oljematning vid låga temperaturer, säkerställer optimalt oljetryck i alla varvtalsområden och högsta smörjeffektivitet vid höga och låga temperaturer samt leder till utmärkt renhet i motorn.

Liqui Moly