ANNONS
Årets bergsprängare, Jim Jonsson på NCC Roads. Foto: Annica Bray.

Årets bergsprängare, Jim Jonsson på NCC Roads. Foto: Annica Bray.

Jim Jonsson på NCC Roads har fått en av de finaste utmärkelserna en bergman kan få, Årets bergsprängare. Jim gillar utmanande uppdrag där inget får gå fel, som att spränga i Stockholms innerstad. Men dialog och noggranna förberedelser är viktigt för säkerheten.

I mitten av mars delade Bergsprängningskommittén ut det årliga priset Årets bergsprängare på Grand Hôtel i Stockholm, som instiftades 1988. Jim är stolt över priset.

– Jag har varit bergsprängare i 30 år, varav tjugo på NCC, så något måste jag gjort bra! I det här jobbet finns ingen handbok, du måste känna berget, ha erfarenhet och lita på magkänslan. Men det är ingen enmansshow, vi är många som förbereder för ett bra resultat innan det är dags för själva sprängningen, säger Årets bergsprängare Jim Jonsson.

I dag finns ett hundratal bergsprängare i Sverige och de flesta känner varandra. Många ringer och utbyter erfarenheter och råd inför ett jobb. De har ofta hela landet som arbetsfält. Det gäller även Jim som är från Dalarna men mest har bott och jobbat i Stockholmsområdet, något han föredrar.

– Jag gillar de besvärliga och svåra jobben som kräver precision, gärna mitt i Stockholms innerstad med bebyggelse och människor, till och med inne i hus, där inget får går fel. Det är viktigt och jag gör alltid små testsprängningar först för att förstå materialet som jag ska spränga. Borrarna i teamet gör dessutom halva jobbet för att sprängningen ska bli bra och säker, säger Jim.

Jim har sprängt bort ”Rackarberget” vid Ringvägen på Södermalm mitt ibland husen vid Södersjukhuset, trångt och besvärligt med mycket folk. Han har även använt dynamit vid bygget av Mälarbanan, Tvärbanan och Norrortsleden i Stockholm samt många andra byggprojekt i landet.

Priset tilldelas den som har gediget yrkeskunnande, stort intresse och engagemang i bergsprängning, gott anseende och väl genomförda sprängningsprojekt. Personen har även bidragit till att utveckla nya metoder och säkerheten vid sprängningsarbetet. Den får även ett stipendium på 70.000 kronor.

Juryn består av representanter från intresseföreningar och företag inom branschen och samordnas av Orica Mining Service. Det är tredje gången gillt som en NCC-medarbetare får ta emot priset.