Artiklar

Gammalt är grejen

Rallybilarna ligger Lars Karmlid varmt om hjärtat, han har tävlat med båda.

Rallybilarna ligger Lars Karmlid varmt om hjärtat, han har tävlat med båda.


Lars Karmlid har öppnat ett nostalgigarage på Öland. Här har han flera fina Saabar som han gärna visar upp för allmänheten. Och intresset för de gamla klassikerna är stort.
Samlingen finns hemma i garaget på villatomten, vilket både har sina för- och nackdelar. Åtskilliga besökare har tvekat att köra in på gårdsplanen, och inte sällan har Lars Karmlid fått stå ute vid vägen och vinka in de intresserade.
– Jag har samlat på saker hela mitt liv, såväl bilar som prylar. Men istället för att ha allt undanplockat känns det roligare att visa upp det som finns, säger han när han rullar upp garageporten och visar runt i garaget.
Längst in står två rallybilar som han själv tävlat med, båda är fullklistrade med dekaler som minner om svunna tider. Båda bilarna är i fullt fungerade skick, en var den ordinarie tävlingsbilen medan den andra fungerade som reservbil.
– Det blev ju en hel del mekande, men de var tacksamma att bygga om. Den specialbyggda motorn i den här 77:an gick nog löst på närmare 50 000 kronor, säger Lars Karmlid som sammanlagt kört drygt 300 tävlingar med sina bilar.
Saabs 96:or var tacksamma att bygga om till tävlingsbilar.

Saabs 96:or var tacksamma att bygga om till tävlingsbilar.


I dag har han lagt tävlandet på hyllan men berättar gärna om de hårda dusterna i bland annat Sydsvenska Rallyt. Och mycket riktigt finns det en hylla med en hel del pokaler och andra utmärkelser.
Vurmen för Saab har han sina föräldrar att tacka för.
– Den här 95:an från 1968 är i stort sett en kopia av den bil som min pappa köpte samma år. Vi bodde då i Malmö och hyrde ett hus här på Öland, och kom hit med en oljerykande tvåtaktare. Bonden på granngården insisterade på att vi skulle byta in den mot en V4 hos bilhandlaren i Färjestaden, och så blev det. När jag hittade en likadan bil kunde jag inte låta bli att slå till, säger han och tillägger att fordonet nyligen vann pris som bästa orenoverade bil på en Saab-träff.
En orenoverad och rostfri Saab 95 som rullat på Öland i alla år.

En orenoverad och rostfri Saab 95 som rullat på Öland i alla år.


Här finns även en akvarinblåmetallic 96:a från 1980, som är en av de 300 sist tillverkade bilarna. Denna skruvades ihop av finska Valmet och ingår i Saabs eftertraktade jubileumsserie. Vid sidan om den finns ett hemmabygge som är godkänt av Bilprovningen, en Saab 96 cabriolet.
– Jag tjatade på ägarna i två år innan det blev affär. Under tiden hann den rosta ihop fullständigt, så när den väl blev min fick jag den billigare än vad jag från början erbjudit. Men då blev det å andra sidan en hel del för mig att göra, säger Lars Karmlid som gärna visar upp bilder från sina renoveringar.
Här står en SAAB 96 cabriolet som Bilprovningen godkänt, ett gediget hemmabygge.

Här står en SAAB 96 cabriolet som Bilprovningen godkänt, ett gediget hemmabygge.


Extra många bilder har han när vi kommer till ett annat udda hemmabygge, en Saab 96 pickup, som även den är registrerad och godkänd. Fordonet användes under flera år som servicebil på Smålands Motor där det fick slita hårt.
– Bilen var ett vrak när jag hittade den i en lada, den gången undrade jag vad jag egentligen gett mig in i. I stort sett allt var sönderrostat och trasigt. Däremot var det inte så mycket jobb med den här Sonetten, den var renoverad och i bra skick när jag köpte den, säger han.
Svårt val. Ska dagens tur bli med en Sonett eller SAAB pickup.

Svårt val. Ska dagens tur bli med en Sonett eller SAAB pickup.


Till vardags driver Lars Karmlid en mindre byggfirma, och nostalgigaraget är en hobby som han ägnar sig åt när det finns tid.
Större delen av året är det ganska folktomt på Öland, men från slutet av juli till mitten av augusti är det en strid ström av turister.
Att besöka nostalgigaraget kostar ingenting, men däremot har han en handtextad skylt där det står att han gärna tar emot ett ekonomiskt bidrag, stort som litet.
– I stort sett alla har varit så pass nöjda att de stoppat i några kronor när de gått härifrån. Men pengarna spelar ingen roll. Jag gör detta för att det är så kul att få berätta om bilarna och de andra föremålen som jag har här.
Från slutet av juli till mitten av augusti är det en strid ström av turister.

Från slutet av juli till mitten av augusti är det en strid ström av turister.


Även om han vurmar för äldre bilar och dessutom kört såväl Saab 99, 900, 9000 som 9-5 har han i dag övergett det svenska bilmärket. På gården står det en högst ordinär Chrysler som får fungera som bruksbil.
– Om jag ska ranka Saabs alla modeller kommer 9000-modellen först, speciellt i CD-utförandet. Den var den bil som jag trivdes bäst med. Komforten och utrymmena var helt fantastiska. Men jag har inga planer på att utöka med nyare modeller, för mig är det 96:orna som ligger mig varmast om hjärtat, det var min barndoms bil.
Fakta:
Nostalgigaraget finns i Södra Gärdslösa på Ölands östra sida, i höjd med Borgholm.

Lars Karmlids håller öppet varje helg på somrarna, eller enligt överenskommelse.
Text och foto: Peter Fredriksson.