ANNONS

Skogforsk har testat möjligheterna att förbättra arbetsljuset i skogen. Med hjälp av LED-lampor har forskarna hittat flera lovande förbättringspotentialer.

Forskarna lyckades bäst med ljuset i skotarens lastutrymme. De bakåtriktade armaturerna på hyttens tak ersattes med ett par betydligt mindre, svagare LED-lampor, samtidigt som lastutrymmet belystes från kranen. Resultatet var mindre störande reflexer från grinden och bättre sikt över lastutrymmet.

– För skotaren gav testerna även bättre belysning av området kring gripen, och på skördaren kunde forskarna förbättra belysningen av träden som fälldes samt skogen bakom aggregatet, säger Martin Englund på Skogforsk.

Forskarna konstaterade också att blanka och ljusa färger på maskiner, kranar och aggregat kan störa arbetsmiljön på grund av reflexer.
www.skogforsk.se