Nyhet

Toyota släpper ny transportbil tillsammans med Peugeot och Citroën

Toyota Europe och PSA Peugeot Citroën tillkännager nu att företagen har utvecklat en helt ny lätt transportbil, som ska säljas som Toyota Proace, Peugeot Traveller och Citroën Spacetourer. Modellerna kommer att finnas både som storkombi för privatbruk och för kommersiella persontransporter.

De tre fordonen börjar säljas under första halvåret 2016 och kommer att premiärvisas i respektive varumärkes montrar på kommande bilmässan i Genève i mars 2016. Bilarna delar tekniska funktioner, drivlinor och utrustning, samtidigt som de får en egen stil som bygger på varje varumärkes designspråk.

Toyota Motor Europe har aktivt deltagit i utvecklingen av de nya modellerna och har också bidragit till kostnaderna för de industriella investeringarna. Dagens tillkännagivande är en bekräftelse på att företagen fortsätter det samarbete som inleddes 2012.

– Vi är mycket glada över att samarbetet med PSA Peugeot Citroën nu resulterar i en helt ny generation Proace, säger Johan van Zyl som är vd och koncern­chef för Toyota i Europa. Toyotas och PSAs team har arbetat intensivt såväl tillsammans som på individuell varumärkesnivå. Jag är övertygad om att den nya bilen med alla dess varianter kommer att stärka vårt erbjudande inom lätta nyttofordon i Europa.

Den första Toyota Proace-modellen, som kom 2013, bygger på den nuvarande generationen av Peugeot Expert och Citroën Jumpy. Redan när samarbetet med PSA Peugeot Citroën inleddes, beslutades att bolagen skulle samarbeta i utvecklingen av nästa generation fordon, och att det samarbetet skulle sträcka sig längre än till 2020.

Företagens syfte med samarbetet är att kunna erbjuda en konkurrenskraftig produkt i segmentet lätta transportfordon för både gods och passagerare, samtidigt som kostnaderna för utveckling och produktion optimeras. Fordonen tillverkas vid Peugeot Citroëns anläggning Sevelnord i Valenciennes i Frankrike.

Toyota Sweden AB