Hankook ber om ursäkt

Hankook ber om ursäkt

Däcktillverkaren Hankook, som låg bakom aktivistgruppen Däckpiraterna, ber om ursäkt. Kampanjen som syftade till att minska och på sikt få stopp på användandet av dubbfria vinterdäck sommartid har fått stor uppmärksamhet och på en del håll kritik.

”Vi vill be om ursäkt till de människor som har tagit anstöt och uppfattat vår kampanj som vilseledande då avsändaren inledningsvis var oklar. Vi inser nu att vi skulle ha varit tydligare redan i uppstarten av kampanjen”, säger Christine Silfversparre, marknadschef på Hankook Sverige.

Den fiktiva Aktivistgruppen Däckpiraterna har under maj månad gjort sig känd för att nattetid byta däck på bilar som fortfarande kör med dubbfria vinterdäck. Filmen när gruppen gör ett tillslag mot en bil i ett villaområde har fått stor spridning på nätet och ett stort antal medier har rapporterat om Däckpiraternas verksamhet.

I fredags avslöjades det att det är däcktillverkaren Hankook som ligger bakom Däckpiraterna i syfte att beröra bortom motorintresserade. Avslöjandet släpptes i en film där både budskap och avsändare framgår tydligt: https://youtu.be/tx2Ub1gaaGU

Uppmärksamheten har varit stor och avslöjandet att Däckpiraterna var en fiktiv organisation möttes både med jubel och ilska. Några tycker att det var ett smart sätt att föra upp en viktigt fråga på agendan medan andra inte tycker att det är rätt att vilseleda.

”Vi har insett att idén som sådan var stark och bra men att vi skulle ha gått på den andra fasen direkt där det klart framgår att Hankook ligger bakom Däckpiraterna. Syftet med kampanjen har varit att lyfta den viktiga frågan om hur farligt det är att använda odubbade vinterdäck på sommaren och inte att lura någon”, säger Silfversparre.

Bakom satsningen på Däckpiraterna ligger en frustration över att antalet bilar – cirka 250 000 – som kör med dubbfria vinterdäck även på sommaren ökar samtidigt som dessa är överrepresenterad i olycksstatistiken. Detta trots att däcktillverkare, motorpress och myndigheter informerat om det här i åratal.

”Att inget händer trots stora informationskampanjer och återkommande artiklar och tester i motorpress är frustrerande. Att köra med odubbade vinterdäck sommartid i tron att det är lika bra som sommardäck är livsfarligt. Därför kände vi att vi måste ryta till i frågan”, säger Silfversparre.

Vinterdäck är utvecklade för vinterförhållanden och lämpar sig inte för högre temperaturer bland annat på grund av däckens gummikvalitet. Det påverkar bland annat bromssträckan kraftigt och den kan vara upp till 40 procent längre jämfört med sommardäck i hastigheter över 80 kilometer i timmen. Sommartid är bilar med odubbade vinterdäck överrepresenterade i olycksstatistiken och vid en av tio olyckor med dödlig utgång har minst en bil odubbade vinterdäck.

Hankook

Läs också

Övertygande däcktester

Övertygande däcktester

Premiumtillverkaren Hankook tar steget in i den kalla årstiden med tre utmärkta modeller som fått testbetyg över genomsnittet.

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar