YKB-utbildningen – 95 % klara i tid

YKB-utbildningen – 95 % klara i tid

Från och med den 10 september i år måste alla lastbilsförare ha ett yrkeskompetensbevis (YKB) för att få köra tunga godstransporter. TYA har undersökt utbildningsläget och konstaterar att hela 95 procent avåkerierna bedömer att den återstående nödvändiga YKB-utbildningen hinner genomföras i tid.

– Resultatet visar att åkerierna har tagit ett stort ansvar för sina anställda förare. De är därför värda en eloge, säger Leif Lanninge, projektledare på TYA.

Giltighetstiden för ett YKB är fem år och det förnyas kontinuerligt genom fortbildning. Tidsåtgången för fortbildningen är 5 dagar (35 timmar).

Undersökningen, som genomfördes under mars-maj 2016, visar att:

  • 49 procent av åkerierna har lastbilsförare som behöver genomgå ytterligare YKB-utbildning före den 10 september 2016. För de flesta återstår 1-2 dagars utbildning.
  • 49 procent av åkerierna har inga lastbilsförare som behöver genomgå ytterligare YKB-utbildning före den 10 september 2016.
  • 95 procent av åkerierna bedömer att den återstående nödvändiga YKB-utbildningen hinner genomföras innan den 10 september 2016.

Undersökningen genomfördes från mars till maj 2016 och omfattar företag som är medlemmar i Biltrafikens Arbetsgivareförbund och har anställda förare. 2 005 företag tillfrågades och 1 211 företag svarade på enkäten, vilket ger en svarsandel om 61 procent. Undersökningsföretaget Statisticon har genomfört undersökningen på uppdrag av TYA.

TYA

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar