Det gör vi i bilen

Det gör vi i bilen

Vi svenskar gillar att vara effektiva, till och med när vi kör bil. De  vanligaste sakerna vi ägnar oss åt vid bilkörning är att prata i telefon, dricka, äta och Sms:a. Det visar en europeisk undersökning från LeasePlan.   

Att göra andra saker bakom ratten när man kör bil är förenat med stora risker. År 2013 blev det förbjudet att använda mobiltelefonen om det påverkar körningen negativt. Trots lagen fortsätter många svenskar att göra mycket annat medan de kör. I undersökningen uppger 33 procent av svenskarna att de sms:at någon gång den senaste månaden samtidigt som de körde bil. Tillsammans med ungrarna är vi med den siffran värst i Europa.

– Att Sverige hamnar så högt på listan när det gäller att göra andra saker samtidigt som vi kör är skrämmande. Sverige ligger i den absoluta toppen bland världens länder när det gäller trafiksäkerhet. Men för att minska trafikolyckorna måste även vi som förare ta ett större ansvar, säger Lisa Midbrink, marknadsanalytiker på LeasePlan.

I undersökningen framgår också att svenskarna även äter, dricker och pratar i telefon i högre utsträckning än i andra länder.

– Det kan bero på att vi gillar att vara effektiva. Samtidigt är det viktigt att tänka på att alla aktiviteter riskerar att ta bort koncentrationen från vägen. Lagen som kom 2013 ville komma åt detta, men har fått kritik för att vara luddig. Resultatet i undersökningen visar att det är ett problem, säger Lisa Midbrink.

Resultat

Vilka av följande aktiviteter har du ägnat dig åt i bilen den senaste månaden samtidigt som du kör?

    EUROPA         SVERIGE    
  Ringa               72%         89%
  Dricka         42%         54%
  Äta         35%         46%
  Sms:a            20%         33%

Undersökningen är genomförd av marknads- och opinionsundersökningsföretaget TNS Sifo på uppdrag av LeasePlan. Under perioden 21 april  – 24 maj 2016 har sammanlagt 4 869 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i 22 länder som har körkort och leasar en bil.

www.leaseplan.se

Foto/Källa: LeasePlan

LeasePlan Sverige AB är marknadsledande inom operationell leasing och vagnparksadministration med en total vagnpark på 29 000 fordon. LeasePlan erbjuder kompletta kostnadseffektiva lösningar för förvaltning, drift, finansiering, övervakning och kontroll av bolagets bilar för privat såsom offentlig sektor. Dessutom erbjuds praktiska tjänster såsom underhåll/reparationer, försäkring, hyrbilar, bränslekort samt omfattande råd om vagnparken.

Läs också

6 av 10 vill ha elbil

6 av 10 vill ha elbil

Fortsatt stort intresse för el- och hybridbilar men det finns även större utmaningar för tillväxten än tidigare.

Aktuellt

Årets bilsäljare 2019

Årets bilsäljare 2019

Erik Widelund från Torvalla Bil fick på Motorgalan 2019 motta priset som årets bilsäljare 2019.

ANNONS ▼
Swisha hos Bilprovningen

Swisha hos Bilprovningen

Efter en framgångsrik pilot har nu Swish integrerats i kassan på samtliga Bilprovningens 100 stationer.

Petzl öppnar nordiskt kontor

Petzl öppnar nordiskt kontor

Petzl, världsledande inom bl a säkerhetsutrustning och pannlampor, växer i Norden och öppnar nu kontor i Stockholm.

Så kollar du däcken

Så kollar du däcken

Här några tips om vad man bör tänka på vid däckbyte eller köp av begagnad bil.

Fler artiklar