Nyhet

Generation EQ

På bilsalongen i Paris visar Mercedes-Benz hur de tänker sig att elbilar ska bli en stor del av framtiden. Konceptbilen ”Generation EQ” är en sportig SUV med coupédesign ger en smygtitt på hur nästa generations elbilar kommer att bli. Det är också första gången  Mercedes presenterar sitt varumärke för sin nya elektriska plattform – EQ.

”Generation EQ” är försedd med två elmotorer, på tillsammans  ca 400 hk (300 kW) och 700 Nm, som driver på alla fyra hjulen. Batterierna från Daimlers eget bolag ACCUmotive lagrar ca 70kWh, vilket ger en räckvidd på ca 50 mil. Accelerationen  0-100 tar mindre än fem sekunder och bilen kan laddas både från vanligt vägguttag, snabbladdare och sladdlöst med induktion.

Den nästan produktionsklara konceptbilen är byggd på en modulplattform som tagits fram särskilt för elbilar. Moduluppbyggnaden gör det möjligt att både ändra axelavstånd, spårvidd och markfrigång. Det gör att en och samma plattform kan användas till en hel portfölj av framtida bilar: både SUV-,  sedan-, coupé- och cabrioletmodeller.

– Nu vrider vi om strömbrytaren, säger Daimlers koncernchef Dr Dieter Zetsche.
– Vi är klara att lansera en produktoffensiv med elbilar som kommer att täcka alla segment. Från kompaktbilar till lyxklassen.

Elektrisk design
”Generation EQ” har en elektrisk design, både på in och utsidan. Ett kännetecken är den svarta fronten där både den upplysta stjärnan och all belysning är integrerad i vad som ser ut som en svart glasad yta – omgiven ett blått skimmer. Istället för ett vanligt baksäte har den två separata stolar bak.

När föraren närmar sig bilen välkomnas hon eller han av av att interiören lyses upp i en självvald färg. När föraren sätter sig ändras färgerna och den 24 tum breda skärmen visar upp den information föraren vill ha – eller som är extra viktigt just då – på det sätt som han eller hon valt.

Alla funktioner styrs med touchkänsliga ytor i mittkonsollen och i ratten.

Bland övriga unika tekniska lösningar märks navigationssystem från HERE som tillsammans med körassistens-systemen själv kan anpassa farten i rondeller eller skarpa kurvor.

Ekosystem
”Generation EQ” ingår i ett helt elektriskt ekosystem som kommer att marknadsföras under namnet EQ.  Här ingår allt från bilar och laddstationer till batterier för lagring av hushållsel.

Generation EQ visas på bilsalongen i Paris som pågår till och med den 16 oktober.

Mercedes-Benz Sverige AB