Artiklar

Framtidens skåpbil

E-handelns explosionsartade ökning innebär att varutransporter till konsumenter spås öka många gånger om framöver. Med konceptbilen Vision Van visar Mercedes upp sin vision om hur framtidens transportbil ska se ut – med drönare, joystick och automatisk godshantering.

Mercedes har tagit fram en studie kallad ”Vision Van” för hur framtidens transportbil skulle kunna se ut. Man har i första hand tittat på skåpbilar för godstransport, mest för att det finns fler intressanta applikationer där, men räkna med att det kommer en ”renare” version för de småföretagare som har behov av en skåpbil. Den här är eldriven med en räckvidd på 27 mil. Ratten är bortplockad och istället sitter det en joystick där.
Istället för kylare och grill sitter det en LED-skärm fram och en bak, som kan kommunicera med andra trafikanter eller smarta bilar. Bilen har ett automatiskt lastningssystem där hela inredningen packas och sedan lyfts på plats. På taket finns dessutom två drönare som kan flyga mindre paket till adresser, där mottagaren godkänt leverans på det sättet. Då placeras paketet under drönaren när bilen närmar sig adressen tillsammans med ett nyladdat batteri. Kanske hantverkare, mekaniker och andra kan få verktyg levererade till arbetsplatsen via drönare i framtiden så slipper de gå bort till bilen? Återstår att se vad framtiden bär med sig.

Text: Henrik Fitinghoff. Foto: Mercedes-Benz.