Nyhet

Sveriges bästa ungdomsmekaniker

Årets slutprov är nu avslutat och Sveriges bästa ungdomsmekaniker är därmed utsedda. Slutprovet innehåller kunskapsfrågor utifrån motorbranschens krav inför möjlighet till anställning.

Under årets slutprov, som precis avslutats, har elever inom fem olika fordonstekniska yrkesgrenarna fått möjlighet att visa att de behärskar de kunskaper som branschen efterfrågar.

Årets vinnare är…

  • bilmekaniker: Mikael Persson, Klippans Gymnasieskolan , Klippan, 115 poäng
  • bilskadereparatör: Filip Stridh, Ystad Gymnasium, Ystad, 116 poäng
  • lastbilsmekaniker: Filip Nilsson, Nifsarpsskolan, Eksjö, 103 poäng
  • maskinmekaniker: Markus Stenberg, Nyköpings Gymnasium , Nyköping, 120 poäng
  • reservdelsspecialist: Elina Persson, Presterudsgymnasiet , Kristinehamn, 96 poäng

Motorbranschens kompetensbehov
– Branschens kompetensbehov förändras ständigt och med slutproven skickas en tydlig signal till skolorna om vad företagen efterfrågar. På så sätt skapas förutsättningar för att öka kvaliteten på utbildningarna vilket leder till ökad anställningsbarhet och underlättar matchningen. Självklart bidrar det också till en nära och viktig relation mellan branschen och skolorna som behövs för att täcka kompetensförsörjningsbehovet, säger Caj Luoma.

– Slutproven spelar också en viktig roll i arbetet med att höja statusen på utbildningen och visa vilka karriärmöjligheter som finns inom branschens yrken, säger Caj Luoma, chef Utbildning och Arbetsmarknad på Transportföretagen.

Enligt Tempen på Motorbranschen behöver 5 800 anställas inom de närmaste tre åren. Branschen har därför inlett ett kvalitetsarbete för att möta rekryteringsbehovet. Kvalitetsarbetet bygger på att få fordonstekniska gymnasier godkända och certifierade som Motorbranschcollege . Certifieringen ska vara en trygghet för studerande att få den kunskap som krävs av branschen och för verkstäderna att få bra arbetskraft.

Slutprovet
Totalt ska 50 frågor besvaras av varje elev. I år skrev 1320 elever från 118 gymnasieskolor slutprovet. Mer fakta om slutprovet hittar du på www.bilproffs.se/slutprov/topplistor-slutprovsresultat/ .

Vinnarna kommer uppvaktas av motorbranschen i samband med skolavslutningen och tilldelas då en Premiebox full med många fina motorbranschrelaterade gåvor.

Tempen på motorbranschen
Information om Tempen på motorbranschen hittar du på www.bilproffs.se/tempen-pa-motorbranschen

Motorbranschcollege
Motorbranschcollege ska bidra till att höja kvaliteten och öka statusen på de fordonstekniska gymnasieutbildningarna. För att kunna titulera sig Motorbranschcollege måste gymnasieskolan leva upp till ett antal kriterier. Mer om Motorbranschcollege hittar du på: www.bilproffs.se/motorbranschcollege/

Bilproffs.se

Foto/Källa: Bilproffs.se