Kortnyheter

Scaniabilar till Försvarsmakten

Scania Sverige har fått en beställning på 81 lastbilar till Försvarsmakten. Affären innebär en avsevärd föryngring av försvarets nuvarande lastbilsflotta.

 Försvarets Materielverk, FMV, som ansvarar för militärens upphandlingar har beställt 81 Scania-lastbilar till svenska försvaret. Leveransen består både av nya och begagnade logistikfordon, med 30 nya flakfordon, 21 nya skåpbilar, 2 nya växelflaksbilar, 2 lastväxlarbilar, 1 ny dragbil samt 12 begagnade flakfordon och 13 begagnade skåpbilar.

-Vanligtvis brukar dessa affärer handla om nya fordon. Samtidigt, att beställa både nya och begagnade fordon är intressant ur flera aspekter. Inte minst för att det finns ekonomiska fördelarna med begagnade fordon. Militären använder inte heller lastbilarna lika flitigt som exempelvis traditionella åkerier, säger Anders Lööf, beg,ansvarig på Scania Sverige.

Bakgrunden till lastbilsaffären är att försvaret behöver föryngra lastbilsbeståndet. Den senaste stora upphandlingen gjordes i början av 2000, och ytterligare en mindre upphandling skedde 2010.

Fordonen kommer att fördelas på olika regementen i Sverige. Dessförinnan kommer Scania-återförsäljaren Bilmetro i Uppsala och Scania Sverige i Borås att anpassa fordonen enligt militära specifikationer, som exempelvis vapenfäste i hytten och mörkläggningsbelysning.

-Det är förstås alltid intressant att kunna tillgodose försvarets stora behov av logistikfordon. Med våra nära 100 verkstäder runt om i landet kan vi även stötta försvaret med underhåll och reparationer på ett effektivt sätt, säger Fredrik Lundström, ansvarig för centralkundsförsäljning på Scania Sverige.

 

Fakta: 81 fordon till försvaret

30 st flaklastbilar G450 LB 6×2 HNB

20 st skåplastbilar G450 LB 6×2 MNB

2 st lastväxlare G450 LB 6×2 HNB

2 st växelflaksbilar R520 LB 6×2 MNB

1 st skåplastbil P250 LB 4×2 MNB

1 st dragbil R520 LA 4×2 MNB

12 st flaklastbilar R730 LB 8×4*4 HNB

13 st Skåplastbilar R440 LB 6×2*4 MNB

Scania Sverige