Rattsurfning förbjuds

Rattsurfning förbjuds

Från och med den 1 februari 2018 får du inte använda din mobil när du kör om du håller mobilen i handen. Regeln ska motverka så kallad rattsurfning.

– Det här betyder att det blir tydligare för bilförare vad som gäller i fråga om att använda mobilen i bilen. Förhoppningsvis leder det till att man slutar rattsurfa. Lagskärpningen innebär också att det blir tydligare för polisen när bilister bryter mot reglerna, säger Peter Larsson, trafiksäkerhetsexpert på Transportstyrelsen.

Förbudet gäller också användning av annan handhållen kommunikationsutrustning i samband med färd.

I ett pressmeddelande säger infrastrukturminister Thomas Eneroth:

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar.

Transportstyrelsen

Regeringen

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar