Artiklar

Emtbjörks – som en stor familj i sex decennier

Sörens pappa startade en cementstensfirma hemma på föräldragården. 66 år senare har Emtbjörks AB 50-talet anställda i den lilla orten Hagfors i Värmland. ”Vi bygger vidare på vår idé: en enda stor familj”, säger Sören Haglund, vd i snart 25 år.

Solen skiner över Hagfors järnverk, det världskända Uddeholm, som i sommar firar 350 år.

– Där är den, säger Sören Haglund och plockar fram en extra hjälm och reflexväst.

Maskinen framför oss sticker på alla vis ut och upp från Emtbjörks maskinpark. 55 ton tung av märke Liebherr. En hytt som kan höjas till sju meter över marken. En kran som når 25 meter.

Materialhanteraren, som körs i fyrskift.

Den stora maskinen togs i bruk under vårvintern 2016 för att ersätta den travers som tidigare matade in olika blandningar av metall i stålverket, metall som smälts ner för att bilda nya produkter.

Emtbjörks har sedan 1980-talet varit anlitade av Hagfors järnverk för att sortera upp och hantera det metallskrot som användes i verksamheten, men även för att transportera undan den slagg som bildades under ståltillverkningen och skilja ut och återvinna den metall som finns kvar i slaggen.

En av chaufförerna är Dimitry Bogers.

– Jag har jobbat för Emtbjörks i tre år nu, två här. Jag trivs jättebra med allting.

Materialhanteraren har varit en framgång, säger Sören Haglund.

– Bland annat har ljudnivån sänkts jämfört med hur det lät från traversen.

Verksamheten kopplad till Uddeholm står för ungefär 30 procent av Emtbjörks omsättning. Schakt- och grävsidan utgör återstående del, säger Sören Haglund.

Han vill gärna beskriva Emtbjörks som ett familjeföretag.

Sören Haglund är delägare tillsammans med mamma May-Britt Haglund och den yngre brodern Carl-Fredrik Haglund. Sörens storasystrar Annelie Kruse och Ann-Catrin Cederin jobbar på kontoret med ansvar för ekonomin. Helenas dotter Ann-Catrin Cederin jobbar deltid på ekonomiavdelningen. Dessutom började sonen Dennis Haglund, 20, nyligen att jobba hos Emtbjörks som maskinförare.

– Jobbet är helt grymt! säger Dennis från hytten på en grävmaskin.

– Det är jättekul att ha honom här. Vi är ju som sagt ett familjeföretag, säger Sören Haglund.

Det var Sörens pappa, Carl Haglund, som grundade företaget Emtbjörks. Det var också han som inledde samarbetet med Uddeholm, för att expandera verksamheten.

– Han gillade tidigt att prova nya idéer.

Historien börjar redan 1952, hemma på Carl Haglunds föräldragård i samhället Emtbjörk vid Klarälven, nordväst om Hagfors. Carl Haglund startade en liten fabrik för tillverkning av cementsten i ett uthus på gårdsplanen. Verksamheten var från början till största delen manuell, men företaget växte snabbt och fick utökas. En ny lokal byggdes, betydligt större och med fler maskiner.

– Farfar var betongarbetare och jag skulle tro att det var därifrån pappa fick idén till verksamhet. Det här var ju en annan typ av stenar än de betydligt lättare som används idag.

Farfadern var inte helt imponerad av sonens tilltag.

– Han sa: säg till när du har slutat med de här dumheterna så ska jag hjälpa dig att lösa lånet, berättar Sören. Men varken han eller jag gjorde ju som han sa, haha.

De första åren jobbade pappan själv i företaget. På 1960-talet anställdes tre, fyra personer för att hantera den växande verksamheten. Årtiondet därefter utvidgades företaget till att också omfatta ren entreprenadverksamhet.

– Pappa hade lastbilar och andra maskiner i firman. Det blev naturligt att utveckla den sidan.

I slutet av 1970-talet lades cementfabriken ner. Byggnaden finns fortfarande kvar och används i dag som ett förråd.

För Sören Haglund är företaget och den gamla fabriken en del av uppväxten. Han var inte gammal när han och hans några år äldre systrar fick hjälpa till.

– Jag var kanske sju år när jag fick hjälpa till med lättare sysslor, bland annat hantera träskivorna som cementstenarna lades på för att torka.

Sommaren efter sjuan började Sören sommarjobba på företaget. När de flesta sextonåringar gick vidare till gymnasieutbildning var Sören redan igång med yrkeslivet.

– Jag slutade nian en fredag och efter helgen började jag jobba i företaget. Det var vad jag ville, ha ett riktigt jobb.

Att det inte blev någon vidareutbildning är inget han ångrar.

– Skolan för mig var ingen höjdare. Men jag har efter att jag började jobba gått flera branschutbildningar.

Visst fanns det nackdelar med det tidiga ansvaret.

– Som ung ville man ibland träffa kompisar och göra andra saker. Men det gick förstås inte när man skulle jobba. Totalt sett har det varit bra. Det har passat mig. Jag har ju alltid gillat maskiner och att jobba med dem.

Trots att pappan var firmachef blev det inga fördelar eller ”gräddfil” för sonen.

– Jag fick göra allt sånt som ingen annan ville göra.

Gradvis blev arbetsuppgifterna mer kvalificerade. Sören kombinerade rollen som maskinförare med arbetsledare. Bland annat fick han vara med vid ombyggnationer av en rad lokala kraftstationer med start 1988, bland annat i Hagfors och Munkfors.

Allt flöt på enligt plan, med sikte på att en gång i en avlägsen framtid ta över företaget efter pappan.

Men framtiden kom tidigare än planerat. Ödet grep in på ett våldsamt vis genom Carl Haglunds stora intresse: trav och hästar.

– Han blev sparkad av en häst och skadades allvarligt. Han råkade senare ut för några fler smällar och blev sig inte lik igen. Han gick bort kort efter.

Innan han ens hade fyllt 30 fick Sören Haglund ta över vd-rollen i mitten på 1990-talet. Det var inte helt enkelt, minns han.

– Det fanns ingen att fråga om hjälp, jag fick prova mig fram med hjälp av mamma som hade varit insatt i verksamheten, men även med stöd av de anställda.
Företaget fortsatte under Sören Haglunds ledarskap på samma spår som tidigare, men omfattningen växte.

Företagets 50-tal stora personalstyrka innebär att Emtbjörks AB är en av de största enskilda arbetsgivarna i Hagfors kommun.

– Det är hårt tryck i branschen just nu och har varit i flera år. Ibland har vi inte nog många maskiner för att kunna möta efterfrågan utan vi får ta hjälp av samarbetspartners.

Maskinparken består av ett 30-tal fordon där ungefär hälften är grävmaskiner. Här finns också lastbilar, hjullastare, dumprar och mobilkranar.

Emtbjörks sköter driften av verksamheten hos Musjöhedens berg- och grustäkt i Hagfors. Owe Johnsson är anställd på heltid av Emtbjörks för att köra hjullastare. Ibland har han sällskap av extrapersonal.

– Jag trivs jättebra här. Det känns stort, tryggt och stabilt.

Hur ser framtiden ut för Emtbjörks då?

– Jag fortsätter förstås gärna ett tag till som vd, säger Sören Haglund. Företaget kommer nog att fortsätta som tidigare.

Fast i det Haglundska kynnet finns också prova-på-nytt-ivern.

– Kommer det en chans att testa nya idéer kommer jag få väldigt svårt att låta bli.

Text och foto: Eric Bengtsson.