Kortnyheter

Göteborgs Stadsbibliotek satsar på eldrivna bokbussar

Foto: Volvo.

Vad som troligen är några av världens första eldrivna bokbussar kommer att rulla i Göteborg från och med sommaren 2020. När Göteborgs Stadsbibliotek ska köpa nya, moderna bokbussar väljer man eldrivna bussar från Volvo.

Ersätter dagens bussar

Göteborgs Stadsbibliotek har idag två bokbussar som trafikerar Göteborg med omnejd och besöker ca 70 hållplatser och 110 förskolor. Nu köper man i en upphandling två helt eldrivna bussar av Volvo, som ska ersätta dagens bokbussar med trafikstart  juli 2020.

De nya bokbussarna kommer tydligare att rikta sig mer till barn och deras familjer, där det mobila biblioteket får fokus på upplevelser och läsning. Det kommer att synas i inredningen, där det förutom bokhyllor kommer att finnas plats för stora och små människors möten. Det finska företaget Kiitikori OY har fått i uppdrag att inreda bussarna.

Nyckelfärdig lösning

Bussarna som är av modellen Volvo 7900 Electric säljs som en komplett, nyckelfärdig lösning, där Volvo tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månatlig kostnad. Uppställning, laddning och underhåll kommer ske i Volvo Lastvagnars nya center i Mölndal. Konceptet ger Stadsbiblioteket möjlighet att ha bussarna i trafik betydligt fler timmar än dagens bussar.

– Ordern är ett resultat av ett samarbete mellan Kiitikori OY, Volvo Truck Center Mölndal och Volvo Bussar. Stadsbiblioteket har valt att göra som allt fler av våra kunder gör, man upphandlar en totallösning som innebär att vi tar hand om bussen och alla kringtjänster, säger Jonas Pettersson, Försäljningschef  Syd på Volvo Bussar.

– Vi ser fram emot att sommaren 2020 åter ha bokbussar som ger oss möjlighet att besöka alla barn, även de som bor eller går i förskolan inom miljözonen. Vi valde elbussar för att säkra detta under bokbussarnas hela livslängd som är så lång som 12 år, säger Anette Eliasson, sektorschef Bibliotek i Kulturförvaltningen.

80 % lägre energiförbrukning

Elbussarna har en batterikapacitet på 250 kWh och ska laddas via CCS-kabel. Volvos elbussar har cirka 80 % lägre energiförbrukning än motsvarande dieselbuss Euro 6.

Volvos elbussar har även sålts till Göteborg, Kungsbacka, Malmö och Uddevalla. Internationellt har Volvos eldrivna bussar sålts till städer i bland annat Danmark, England, Luxemburg, Nederländerna, Norge och Polen.