Nyhet

Scania och Navistar studerar samarbete kring leveranser till gruvindustrin i Kanada

En Scanialastbil anpassad för krävande transporter inom gruvindustrin finns utställd i Navistars monter vid den pågående mässan North American Commercial Vehicle Show i Atlanta, USA. Foto: Scania.

Scania och den amerikanska fordonstillverkaren Navistar avser att utreda förutsättningarna för ett för båda parter fördelaktigt samarbete om leverans av fordon och servicetjänster till den kanadensiska gruvnäringen. Parterna planerar att i slutet av nästa år inleda provdrift med ett mindre antal av Scanias gruvlastbilar hos utvalda operatörer.

Samarbetet innebär att Scanias stora kunnande och erfarenhet av att leverera kostnadseffektiva fordon och tjänster till gruvindustrin görs tillgängligt för Navistars International Trucks försäljnings- och servicenätverk. Kunder inom den internationella gruvindustrin erbjuds därmed tillgång till ett förstklassigt utbud av lastbilar för tunga transporter, allmän godstransport, bränsle- och vattenleveranser samt personaltransporter.

Vinnande kombination

För kunder inom gruvindustrin har Scania ett välbeprövat erbjudande i form av lastbilar med hög prestanda och lastkapacitet samt tillhörande servicelösningar. Fler än 10 000 av Scanias tunga lastbilar används idag inom gruvsektorn i länder som till exempel Sydamerika och Asien.

– Våra lastbilar och servicetjänster tillsammans med Navistars väletablerade International Trucks försäljnings- och servicenätverk har potential att göra vårt samarbete till en vinnande kombination även för kanadensiska gruvoperatörer, säger Alexander Vlaskamp, Senior Vice President och chef för Scanias lastbilsförsäljning.

– Behoven inom gruvindustrin är under förändring. Företagen efterfrågar mer hållbara lösningar för att göra driften mera flexibel genom att använda fordon som har hög tillgänglighet och låga driftskostnader. Med Scania som partner kommer vi att snabbt kunna bredda vårt erbjudande till operatörerna i detta unika marknadssegment till att omfatta heltäckande och kraftfulla lösningar, säger Persio Lisboa, Executive Vice President och Chief Operating Officer, Navistar.

Ansöker om godkännande

Parterna kommer att ansöka hos berörda kanadensiska myndigheter om godkännande för att leverera Scanias lastbilar i landet.

Den givande alliansen mellan TRATON SE och Navistar ligger till grund för samarbetet mellan Scania och Navistar. Denna allians inleddes 2016 och har sedan dess successivt utvecklats.