Nyhet

Nya snöröjningsbilar till Sverige

snöröjning

Mercedes-Benz terränggående Unimog-lastbilar har länge varit en favorit för vägunderhållare och snöröjare i de snörika delarna av centraleuropa. Nu storsatsar man på Sverige tillsammans med snöutrustningsjätten Aebi Schmidt och lanserar färdigutrustade snöröjnings- och halkbekämpningsbilar i paket. Som också kan förses med färdiga lösningar för barmarksunderhåll.

Snöröjning och halkbekämpning är en viktig inkomstkälla för många företag i Sverige. Allt från åkerier och entreprenadföretag till maskinstationer rycker ut när snövädren drar in över landet. Men för att får ekonomi i uppdragen krävs det att man har rätt utrustning.

Kompletta fordon

– Många köper en lastbil eller traktor av en leverantör och förser den med plogar från en annan och spridare från en tredje och kanske annan utrustning från en fjärde eftersom det är så man alltid gjort. Det säger Claes Fehling, vice VD på Swedmog som är svensk generalagent för Mercedes-Benz Unimog.

– Ibland blir resultatet bra, ibland mindre bra. Men det är alltid en lite komplicerad process att köpa och beställa.

– Nu kommer vi och Aebi Schmidt istället att kunna leverera kompletta fordon med exakt rätt utrustning monterad, anpassad och klar.

Med traktorregistrering

Unimogs lastbilar är egentligen att se som redskapsbärare. Med sin höga markfrigång, extrema terrängegenskaper och kraftfulla hydraulik har de länge varit en favorit bland snöröjare i Europas mest snöiga länder. Sedan 2019 kan de i Sverige nu köpas med traktorregistrering vilket ger nya affärsmöjligheter. Aebi Schmidt, med huvudkontor i Schweiz, är ett av världens största företag när det gäller utrustning för vägunderhåll.

Schmidt 100 år

Idag arbetar man bland annat under varumärket Schmidt där skandinaviska verksamheter som tidigare sålts under bland namn som Broddway och Tellefsdal ingår. Schmidt, som firar 100 år 2020, har samarbetat med Unimog sedan 1950-talet.

Färdiga paket

2015 utsåg Mercedes-Benz Aebi Schmidt till certifierad Unimog Expert Partner.  Det betyder att man utvecklar lösningar som redan från början är helt och hållet anpassade för just Unimog. Och att företaget i sin egen produktion kan gå in och anpassa fordon och utrustning för varandra.

– Den som köper en lösning från oss eller Swedmog får just en komplett lösning med rätt dimensionering, säger Mette Engström som är VD för Aebi Schmidt i Sverige.

– Kunden beställer en funktion och får ett färdigt paket där allt är anpassat in i detalj redan när de sätter sig i hytten första gången.

Från vinter till sommar

Aebi Schmidt är även stora på grönytemaskiner och utrustning för olika typer av utrustning för barmarksunderhåll av gator och vägar.

– Vi kan ofta ge en kund förslag på hur de kan gå vidare från vinterunderhåll och med samma fordon även åta sig sommarjobb. Många gånger blir det en aha-upplevelse när de kommer på att vi kan göra så att de kan klippa vägkanter eller tvätta stolpar med samma fordon som de röjer snö.