Nyhet

Scania och Dagab fördjupar samarbetet med eltransporter

Scanias elektriska lastbil är utrustad med 300 kWh batterikapacitet och CCS-laddning från elnätet.
Scanias elektriska lastbil är utrustad med 300 kWh batterikapacitet och CCS-laddning från elnätet.

Scania och flera andra aktörer har gått samman för att påbörja storskaliga elektrifierade godstransportsystem i storstadsregionerna i slutet av 2021. Men redan nu inleder Scania tillsammans med Dagab och laddstationsoperatören Engie ett mindre projekt för att distribuera mat med ellastbilar i Stockholmsområdet.

Omställningen till ett elektrifierat godstransportsystem är ett viktigt steg i riktningen mot ett hållbart samhälle. Av den anledningen samarbetar Scania i flera elprojekt. Ett av de större heter ”Reel,” som består av representanter från andra lastbilstillverkare, elnätsbolag, energiföretag, laddstationsoperatörer och åkare. Tillsammans ska man testa och utveckla elektrifiering av regionala transporter med tunga lastbilar i praktiken. Projektet finansieras av Energimyndigheten och Vinnova med målsättningen att dra igång storskaligt elektrifierat godstransportsystem i storstadsregionerna i slutet av 2021, med siktet inställt på storskaligt nationellt.

– Omställningen med elektrifiering är mer komplex än vad den verkar. Den utmanar grunderna i ett traditionellt och välfungerande system med stor betydelse för Sverige, säger Jessica Björkquist, senior produktchef Hållbarhet, Scania Sverige.

Men redan nu inleder alltså Scania tillsammans med Axfoods inköps- & logistikbolag Dagab och laddstationsoperatören Engie ett mindre projekt för att påbörja transporter i stadstrafik så snart som möjligt.

– Vi vill inleda testverksamheten med ellastbilar nu. Både fordonen och tekniken finns redan. Och tillsammans med våra partners kan vi lära oss mer om logistiken och ta med oss kunskaperna in till det större projektet. Dessutom vill vi också visa, inte minst för våra åkare och företag, att vi redan har tekniken, säger Jessica Björkquist.

Tillverkningen inleds i december

Samarbetet sker inom ramen för Scanias partnerskap med Dagab och med Engie. Tillverkningen av Scanias ellastbilar inleds i december i Södertälje och i början på 2021 ska distributionsfordonen med utgångspunkt från Dagabs lager i Jordbro leverera varor till ett antal olika butiker i Stockholmsområdet. Det handlar både om Scanias nya plug-in-hybrid och Scanias helelektriska lastbil.

– Genom projektet får vi mer kunskap om effektiva logistikmönster och hur vi kan använda fordonen på bästa sätt. Batterikapaciteten påverkar räckvidden och här gäller det att finna lämpliga laddlösningar och placeringar för att klara transporterna. På natten sker laddningen av distributionsfordon med lägre effekt och vid lastningsportarna kommer de att snabbladdas med högre effekt. Det ska också bli spännande att se hur kylaggregatet påverkar batteriet och därmed räckvidden, berättar Helena Blom transportchef på Dagab, som är en del av Axfood.

Scanias elektriska lastbil är utrustad med 300 kWh batterikapacitet och CCS-laddning från elnätet. Med 130 kW kan batteripacken laddas på 100 minuter med resultatet att kunna köra 250 nya kilometer och därmed fortsätta transporterna. För projektet används P-seriehytter som utformats för stadstrafik. Elbilen finns även med L-hytt som tillval, vilken är särskilt framtagen för tät stadstrafik med oöverträffad sikt.

Stadsnära tunga transporter först ut

Först ut i elektrifieringen är alltså de stadsnära tunga transporterna. Därefter, när batterierna utvecklas och blir effektivare, kan de även användas vid region- och fjärrtransporter.

– Nästa steg är att även kunna använda ellastbilar vid längre och tyngre transporter, som kommer att lanseras inom några få år. Jag uppskattar att om tio år blir batterierna dubbelt så effektiva och väger hälften så mycket, säger Jessica Björkquist.