Nyhet

Ökad effektivitet med Mito-skopor

Det är snart ett år sedan Rutqvists Schakt AB satte Sveriges första två Volvo EC950F i drift i Aitik-dagbrottet strax söder om Gällivare. Det var då inte bara maskinerna som var ny på marknaden, även de stora Mito-skoporna från Entrack skulle få bekänna färg för första gången. Nu, cirka 4000 respektive 1000 timmar senare  får skoporna beröm för sin effektivitet.

Aitik är Skandinaviens största dagbrott och där bryts dygnet runt malmfyndigheter av kopparkis innehållandes koppar, guld och silver. Arbetet sker med stora maskiner av olika slag och två av dem, 90 ton tunga Volvo EC950F som ägs av Rutqvist Schakt AB lastar var och en på två skift dagligen ut ca: 20 000 m3 berg, året runt.

Grävmaskinisten Jörgen Andersson från Vilhelmina med 43 års bergerfarenhet, lastar ut den sista nivån på Salmijärvi-brottet med en av Volvo EC950F-grävmaskinerna och han är väldigt nöjd med den 7 kubikmeter stora Mito-skopan.

– Jag har aldrig upplevt något liknande på en grävmaskin, skopan är helt fantastiskt bra på att svälja stora skut. Mycket mer lättfylld än något annat som jag provat under mina 43 år i berg-branschen, säger Jörgen Andersson.

Jörgen berömmer också MTG,s tandsystem Starmet som förenklar och spar tid för det löpande underhållet.

– Det är ett bra tandsystem då det både är enklare och går snabbare att byta tänder jämfört med andra fabrikat jag kört med. Gavelskydden och slitdubbarna gör den också väldigt slittålig.

Arbetsledaren Micke Wiklund som jobbat 20 år åt Rutqvists Schakt, är också nöjd med skopan:

– Skoporna har verkligen fått bekänna färg här i Salmijärvi-brottet och i stort sett har det fungerat väldigt bra. Jag upplever att de är slitstarka och att vi får ut bra med produktionstimmar på skoporna. Den första skopan vi fick har nu gått cirka 4 000 timmar och den nyare skopan har gått cirka 1 000 timmar.

Rutqvists Schakt fick nyligen förnyat kontrakt på ännu en större urlastning på område N6 i huvudbrottet på 550 meters djup. Arbetet fortsätter för Rutqvists Schakt AB och Mito-skoporna från Entrack går även de mot de nya utmaningarna.

Fakta Volvo EC950F:

Vikt: 90 ton
Lyftkapacitet: 34 ton
Motor: Volvo steg V, 603 hästkrafter
Skopa: Mito 7m3 med MTG tandsystem. Konstruerad och levererad av Entrack

Fakta Rutqvists Schakt AB:

Grundat: 1992
Ägare: Lars-Göran Rutqvist
Anställda: Cirka 35
Maskinpark: 27 produktionsmaskiner

Fakta Aitik:

Grundat: 1968
Ägare: Boliden
Rörelseresultat: 3 281 MSEK (2021)
Antal anställda: Ca 900
Typ av gruva: Dagbrott

 

 

 

Källa och bild: Entrack