Nyhet

Historien om Saab

För några dagar sedan dök det upp en bok på redaktionen. Att den hamnade på just mitt skrivbord är väl kanske inte så konstigt – den handlade om Saabaffären. Under 18 månader var författaren Jöran Hägglund fullt insatt i Saabaffären.
Ni kanske känner honom mer som statssekreterare på Näringsdepartementet, men i just det här fallet är han faktiskt författare.
Som redaktör för en tidning som handlar om bilar och bilverkstäder var jag hyfsat insatt i Saabaffären när den var som hetast under 2009-2010. Jag kommer speciellt ihåg hur jag tyckte att Koenigs­egg Group troligtvis skulle kunna bli en bra
ägare åt Saab. Jag minns ännu mer hur besviken jag blev när de hade hoppat av. Att få hela historien placerad framför min näsa här på redaktionen återuppväckte min nyfikenhet.
Första boken som dök upp på skriv­bordet var skriven av statssekreteraren Jöran Hägglund. Två dagar senare dyker en till bok om Saabaffären upp, den här gången skriven av motorreportern Jonas Fröberg. Jag har inte hunnit läsa den ännu, men jag kan garantera er att jag kommer att göra det.
Jöran Hägglund är en av de personer som var mest involverad i Saabaffären. Det märks väl i boken att han är politiker då han återkommer rätt ofta till politiska sågningar och hyllningar, men utöver det så ger han en rätt så bra inblick i hur hela Saab­affären utspelade sig.
Genom den här boken har jag även fått en inblick i hur Spyker Cars vd, Victor Muller, är som person. Jöran Hägglund beskriver honom som en man med mycket energi och ett språkbruk som är blandat med korrekt affärsspråk och ibland ganska grova utfall, som till exempel ”These men are killing me” och ”Don’t eat breakfast with that man, he eats like a pig”. Genom den här boken har jag fått betydligt större förhoppningar på Victor Muller och Spyker Cars som ägare till Saab.
Vi får hoppas att Saabs framtid blir ljus.
Anders Andersson, redaktör