Produktnyheter

Nytt band ger skogsmaskiner bättre bärighet

Problemet med bärighet i skogen är värst milda vintrar, men inte ens bitande kyla är en garanti. I år kom snön tidigt i stora delar av landet, utan föregående kyla. Snön isolerar marken, som inte hunnit utveckla ordentlig tjäle.

För att avhjälpa problemet med dålig bärighet vintertid har Sveaskog finansierat ett projekt för att förbättra banden som maskinerna rullar på. Skogsföretaget Olofsfors tog fram ett antal nya band, där Evo är kronan på verket. Evo står för evolution, eftersom erfarenheterna från alla tidigare band har slagits ihop.
– Dessutom är Evo billigare att göra. Det hör inte till vanligheterna att man gör en ny produkt som blir billigare, säger Göran Nyberg, marknadschef på Olofsfors.
Tillverkningskostnaden blir lägre, framför allt tack vare mindre materialspill. Evo kostar 5.000-7.000 kronor mindre än sin föregångare.

Materialet är i stort sett detsamma som i den tidigare storsäljaren Eco-Track, men tvärjärnet har fått ny form som gör bandet mer hållbart och skonsammare mot marken. Tvärjärnet är länkarna som går från ena sidan på däcket till det andra. Sidostöden har också en ny utformning som är snällare mot däcksidorna och ger bättre styrning.

– Vi har gjort stora investeringar i flera nya komponenter och i ny produktionsteknik. Vi tror mycket på det här, säger Göran Nyberg.

logo
Redaktionen