Produktnyheter

Smart fjädring ska minska markskadorna

Skogsteknikföretaget Hultdins jobbar på en aktiv, förutsägande fjädring till skotarens rede. Målet är att minimera markskadorna och öka produktiviteten.
Sedan en tid har Huldtins en passiv fjädring som fångar upp lastens rörelser i sidled. De blir då mindre stötiga och därmed mildare mot marken. Mätningar visar att komprimeringen av marken under vissa förutsättningar kan minskas med 15 procent.
Med en aktiv fjädring som balanserar skotarens lass kan markskadorna minskas ytterligare och lassen i många fall byggas högre.
– Målsättningen är att det ska bli betydligt bättre, säger Einar Karlsson på Hultdins utvecklingsavdelning i Burträsk.
Förutom minskade markskador finns också andra stora vinster med en smart fjädring för skotarens lass. När variationerna i terrängen kan förutsägas och kompenseras kommer de tvära, kraftfulla rycken att minimeras och slitaget på maskiner och utrustning blir mindre. Förarkomforten och arbetsmiljön blir bättre och körhastigheten kan ökas. Bränslekostnaderna och miljöpåverkan går ner och kostnaderna per skotad kubikmeter minskar.