Nyhet

Kia Danmark väljer STM

Stenungsundsföretaget Svensk Transmission & Motor AB (STM) bygger nu ut sitt lyckosamma samarbete med det koreanska bilmärket Kia.
STM fabriksrenoverar sedan två år tillbaka automatväxellådor för Kia Motors Sweden AB, både inom nybilsgarantin och på den fria eftermarknaden. Från och med den 1 september blir STM också heltäckande leverantör av renoverade automatväxellådor till Kia Motors Danmark.
– Vi har renoverat några växellådor åt dem på prov och de har varit väldigt nöjda med resultatet. Vi är naturligtvis väldigt glada för det här samarbetet och att även Kia i Danmark börjar köpa renoverat istället för nytt, säger Erik Stålebo, verksamhetsansvarig på STM.
Att Kia satsar på att renovera växellådorna i sina bilar innebär en stor miljövinst. Ofta är det de mindre delarna som går sönder i en automatväxellåda. STM har skapat en mycket effektiv kvalitetssäkrad process för att renovera Kias automatlådor vilket gör att 70–95 % av delarna i växellådan går att återvinna. De delar som behöver bytas ut ersätts givetvis med originaldelar från Kia.
– Jämför att i värsta fall flygfrakta en växellåda från Korea med att nu transportera dem från Stenungsund till svenska och danska Kia-verkstäder. Miljöpåverkan blir betydligt mindre med renoverat, säger Erik Stålebo.
STM har skapat ett utbytessystem för Kias växellådor så att stilleståndet på verkstan tar så lite tid i anspråk som möjligt och att bilverkstäderna har den renoverade utbyteslådan på plats innan de börjar montera ur den trasiga.